Новалић: У три године Влада ФБиХ подржала Кантон 10 с 34 милиона КМ не рачунајући редовне трансфере

 • 24.06.2022.
 • Новалић: У три године Влада ФБиХ подржала Кантон 10 с 34 милиона КМ не рачунајући редовне трансфере

  Премијер Федерације Босне и Херцеговине Фадил Новалић је током данашње посјете Кантону 10 изјавио новинарима да Влада ФБиХ суосјећа с главним проблемом тог подручја - одливом становништва.

  Новалић је навео да је Влада ФБиХ, између осталог, финансијски подржала капиталне пројекте завршетка радова на спортској дворани у Купресу, водоводне инфраструктуре у Ливну и Босанском Грахову, реконструкције полицијске станице и изградње спортске дворане у Гламочу, те пречишћавања отпадних вода у Томиславграду.

  Додао је да сматра да је непотребно да становништво напушта тај кантон обзиром да он располаже великим туристичким, пољопривредним, водним и индустријским потенцијалима.

  Казао је да је предност Кантона 10 што су многи успјешни подузетници и спортисти из тог краја и имају намјеру да ту улажу, што је Влада ФБиХ спремна подржати.

  - Имамо већу осјетљивост спрам кантона који имају мали број становника и веће проблеме јер је управо због мањег броја становника теже одржавати одређене институције - истакао је Новалић.

  Премијер Кантона 10 Иван Вукадин рекао је да је делегација Владе ФБиХ исказала спремност да помогне кад су у питању све потребе које тај крај има.

  Појаснио је да су средства која су у претходне три године добили од Владе ФБиХ искористили за санацију проблема у здравству, али и за развојне пројекте попут водоснабдијевања, изградњу цестовне инфраструктуре, потицаје пољопривреди, те се нада убрзавању процедура за издавање дозвола за изградњу постројења за обновљиве изворе енергије.

  Новалић је трећи пут у посљедње двије године на подручју овог кантона.

  Влада ФБиХ разговара с представницима нижих нивоа власти с циљем омогућавања помоћи у пројектима у којим Федерација БиХ, кантони, градови и опћине могу заједно учествовати у циљу стварања бољих животних увјета свим грађанима и побољшања услуга које нижи нивои власти пружају грађанима.

  Прије три дана је трећу годину заредом уплаћен новац кантонима за структуралне реформе и пројекте од значаја за ФБиХ.

  Кантон 10 је у ове  три године, од укупно 600 милиона КМ, колико је издвајано из буџета ФБиХ за те сврхе кантонима, добио 22,08 милиона КМ, што је по 7.358.882 КМ годишње. Овај новац је ранијих година био намијењен и за помоћ у ублажавању негативних посљедица пандемије и одржавање стабилности буџета.

  Осим тога, из буџета ФБиХ додијељено је 69 милиона КМ помоћи опћинама и градовима у Федерацији БиХ, од чега је у Кантон 10 дошло око 6 милиона КМ (без 2022. јер је у току јавни позив за пријаву капиталних пројеката).

  Овај новац се равномјерно даје, и то по 125.000 КМ као директна помоћ буџетима опћина и градова, а у Кантону 10 је то годишње износило по 750.000 КМ.

  За капиталне пројекте на подручју Кантона 10, у 2020. је из буџета ФБиХ издвојено 1,43 милиона КМ, у 2021. години 1,2 милиона КМ. За капиталне пројекте у 2022. отворен је јавни позив. 

  Из буџета ФБиХ је као помоћ здравству у Кантону 10 дато 700.000 КМ. Поред тога, према Закону о финансијској консолидацији и реструктурирању јавних здравствених установа у ФБиХ, који је ове године на приједлог Владе усвојио Парламент ФБиХ, у наредне три године се за Кантоналну болницу “Др. Фра Миховил Сучић” у Ливну осигурава из буџета ФБиХ 6 милиона КМ.

  За обртнике који послују у овом кантону издвојен је миллион КМ.

  За привреду, према тзв. 'корона закону' и уредби за помоћ угроженим секторима привреде (извозно орјентисану индустрију, пољопривреду, туризам, промет) издвојено је 4 милиона КМ.

  Дакле, укупна помоћ Кантону 10 из буџета Федерације БиХ у 2020., 2021. и у актуелној години, не рачунајући новац од редовних трансфера из ресора, износи око 34 милиона КМ.