Новалић у Градачцу отворио 49. Међународни сајам пољопривреде и прехрамбене индустрије “Сајам шљиве”

 • 24.08.2022.
 • Новалић у Градачцу отворио 49. Међународни сајам пољопривреде и прехрамбене индустрије “Сајам шљиве”

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић данас је у Градачцу отворио 49. Међународни сајам пољопривреде и прехрамбене индустрије “Сајам шљиве”, на којем судјелује више од 300 излагача из БиХ, Хрватске, Србије, Црне Горе и Републике Турске.

  У свом обраћању, Новалић је најавио да ће Влада ФБиХ и даље значајно повећавати буџет за пољопривреду и усмјеравати га према тржишним производима, али и за случај криза које се, како је рекао, реално могу очекивати.

  -Буџет за пољопривреду Федерације БиХ биће само већи и већи, значајно него што је то сада, да у случају криза можемо сами себи загарантирати производњу уља и прехранити становништво, сами себи осигурати производњу брашна, шећера и меса. Успјели смо да уз велике потицаје осигурамо да имамо довољну производњу млијека за своје потребе, а то исто треба учинити и са житарицама и уљарицама, казао је премијер Новалић.

  Истакао је да треба имати модерну пољопривреду која је тржишно оријентисана и конкурентна, али да су се десиле двије кризе с пандемијом ЦОВИД-19 и агресијом на Украјину, које су значајно утицале на глобалне процесе.

  -У тим околностима не сналазе се ни произвођачи хране, ни стручњаци, али ни политичари због великих поскупљења и забрана извоза појединих држава, казао је Новалић и додао како је храна постала стратешка роба. 

  Федерални министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Шемсудин Дедић истакао је да је Влада ФБиХ посљедњих година повећала буџет за пољопривреду са 65 на 106 милиона КМ, чиме су успјели ублажити посљедице поскупљења, одржати дио производње и створити претпоставке за њен даљњи развој.

  -Сви нивои власти морају давати подршку нашим пољопривредницима како бисмо у БиХ имали што већу прехрамбену сигурност, казао је министар Дедић.

  Отварању сајма присуствовао је и федерални министар развоја, подузетништва и обрта Амир Зукић.

  Сајам ће у наредна четири дана понудити бројне подсајамске активности, као што су „Пети међународни сајам пчеларства“, „Гастро авлија“ на језеру Хазна и низ стручних округлих столова, као и бројне културно-забавне манифестације.

  Спонзор 49. Међународног сајма пољопривреде и прехрамбене индустрије “Сајам шљиве” у Градачцу је Влада Федерације БиХ и Федерално министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства.