Новалић: Реформа ПИО система у ФБиХ омогућила је стабилност и редовну исплату пензија

 • 14.09.2022.
 • Новалић: Реформа ПИО система у ФБиХ омогућила је стабилност и редовну исплату пензија

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић је данас на отварању дводневне конференције „Реформе мировинског/пензијског и инвалидског система у ФБиХ, резултати реформи проведених 2018. године и дефинирање циљева и измјена у систему за њихово достизање у средњем року“ у Сарајеву, значај проведене реформе пензионог система.

  Обраћајући се на скупу, који организује Федерални Завод ПИО/МИО, нагласио је да је Влада Федерације БиХ у једној од најизазовнијих реформи, постигла значајне резултате. Додао је да је захваљујићи заједничком преданом раду и партнерству са представницима пензионера, прије четири године уведен  потпуно нови систем у ову област.

  - Када смо дошли 2015. године, пензиони фонд је био у минусу 226 милиона марака, а данас је у плусу 80 милиона марака, док су пензије за трећину веће. Затекли смо стање да наши пензионери никада нису били сигурни када ће добити пензију. Исплате су драстично касниле и биле би тек око двадесетог у мјесецу. Отворили смо дијалог са свим социјалним партнерима и постигли договор о новом Закону о пензијском и инвалидском осигурању Федерације БиХ, захваљујући којем се пензије исплаћују из Буџета Федерације, а то значи да Федерације БиХ гарантује редовну исплату – казао је премијер Новалић током отварања конференције.

  Према његовим ријечима, уз све изазове које је донијела пандемија коронавируса до актуелне инфлаторне кризе која потреса цијели свијет, очуван је пензиони систем, јер су мјере и политике које је проводила Влада Федерације БиХ, донијеле значајан економски раст и рекордне јавне приходе.

  - Осим што смо успијели очувати наш пензиони систем, донијети стабилност, да се пензије исплаћују до петог у мјесецу, осигурали смо и да пензије континуирано расту. Од марта 2018. године просјечна пензија у Федерацији БиХ порасла је за 31 посто, а минимална за 35 посто. И овдје нећемо стати. Наставићемо са раформама – поручио је премијер Новалић.

  Најавио је да ће бити настављена максимална буџетска издвајања за пензионере, као и мјере економске политике.

  - Јачањем привреде, отварањем нових радних мјеста, бити додатно увећани јавни приходи и наплате доприноса, што ће у коначници омогућити нова повећања пензија – закључио је у свом обраћању премијер Новалић.