Новалић на дружењу с учесницима Спортских игара РВИ ФБиХ: Држава никада не смије напустити своје борце

 • 28.09.2022.
 • Новалић на дружењу с учесницима Спортских игара РВИ ФБиХ: Држава никада не смије напустити своје борце

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић присуствовао је данас у Лукавцу дружењу учесника 17. спортских игара ратних војних инвалида из цијеле ФБиХ. Игре су одржане уз финансијску подршку Федералне владе, а у организацији Савеза РВИ ФБиХ.

  - Сретан сам да често присуствујем вашем дружењу. Представљате реалну снагу овог друштва не само у рату, него и у миру. Веома сам поносан да је ова Федерална влада омогућила већа борачка права и боља законска рјешења. Донијели смо Закон о демобилисаним борцима. Повећали смо буџет за све категорије бораца, двоструко за наше параплегичаре. Исправили смо неправду и према припадницима Армије БиХ, те шехидским и породицама погинулих бораца, који живе у ентитету РС и Брчко дистрикту, тако што смо и њих увели у закон. Свједоци сте да су прије нас укидана и умањивана права борцима кроз ревизију. Ми смо ту праксу промијенили и прихватили највећу обавезу према овој популацији. Борци су уградили себе у темеље наше државе и држава их никада не смије напустити – изјавио је Новалић.

  Подсјетио је да је од ове године у борачким законима уведена примјена тзв. швицарске формуле која подразумијева редован годишњи раст борачких примања. Као што су борачке накнаде повећане ове године, премијер је истакао да се на основу те формуле о усклађивању према расту БДП-а и цијена, и у наредној несумњиво очекује да тај раст буде значајан.

  - Драго ми је да везе међу вама остају и буду јаке, а ми у Влади Федерације ћемо увијек стајати иза вас - поручио је Новалић.

  Уиме Владе ФБиХ премијер је од Савеза ратних војних инвалида Федерације БиХ примио плакету. Такођер, додијелио је прелазни пехар свеукупном побједнику ових спортских игара, Савезу РВИ Зеничко-добојског кантона.

  Иначе, 17. спортске игре РВИ ФБиХ у Лукавцу отворио је помоћник федералног министра за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата Мирза Терзо, којем је такођер Савез РВИ ФБиХ додијелио захвалницу за допринос у провођењу и развоју програмских циљева и задатака овог савеза.

  Такмичење је одржано уз учешће екипа Савеза РВИ Средњобосанског, Тузланског, Босанско-подрињског, Херцеговачко-неретванског, Унско-санског, Зеничко-добојског и Кантона Сарајево.