Novalić: Mjerama Vlade FBiH pomoć osigurana za skoro milion građana

 • 21.09.2022.
 • Novalić: Mjerama Vlade FBiH pomoć osigurana za skoro milion građana

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић у интервјуу за БХРТ изјавио је да након Опћих избора, који ће се одржати 2. октобра, Влада Федерације БиХ треба да усвоји фискалне законе јер они омогућавају повећање плате.

  - Број два, треба да усвоји енергетске законе, које смо послали Федералном парламенту. Ти закони јамче да ћемо задржати енергетску независност и отворити широко врата инвестицијама. Број три, треба да се усвоје антикорупциони закони – казао је премијер Новалић.

  Говорећи о сарадњи са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем и предсједавајућим Вијећа министара БиХ Зораном Тегелтијом казао је да Федерација одржава сарадњу, те подсјетио да је било потребно што више хармонизирати економске и социјалне мјере.

  - То је заиста функционирало сјајно у вријеме Реформске агенде, сви наши закони тако су донесени хармонизирани. Најмање једном годишње се састајемо у Бања Луци и Сарајеву и најмање два-три пута годишње код предсједавајућег Вијећа министара БиХ Тегелтије. Морам признати да реформских закона немамо, а потребни су нам - додао је Новалић.

  Наводећи како тече опоравак економије, истакао је да је ово прва Влада која уопште прати показатеље и ту је најважнији бруто друштвени производ, по којем се види да ли је друштво ишло горе или доле.

  - У првом мандату је то било 4 милијарде и 150 милиона, прије тога је било милијарду и тристо. Значи да је четири пута било више у другом мандату, 4 милијарде и 130 милиона. Ношени смо на крилима повећаног извоза, а извоз смо у седам година удвостручили, са 5,68 милијарди отишло је на 11, 8. Ношени смо на крилима 60.000 нових радних мјеста и закона као што су закон о унутрашњем платном промету и закон о раду и пензионом закону – рекао је Новалић.

  Унаточ највећој кризи, сматра да се Федерација потпуно опоравила.

  - Требамо се окренути малим и средњим предузећима и обртима, јер су они заправо наша економија. Просјечна запосленост наших предузећа којих је 23.500 износи 17,5 људи – истакао је премијер.

  Потврдио је да је Влада понудила одређену помоћ за незапослене особе.

  - Покренули смо успоставу програма новчане помоћи незапосленим особама у ФБиХ. Допунит ћемо своју Уредбу о помоћи становништву усљед раста индекса потрошачких цијена за додатних око 265.000 људи, незапослених особа, и то је једина преостала категорија људи која није била обухваћена новчаном подршком до сада. Једнократну помоћ од 100 КМ прво смо исплатили пензионерима, затим борачким категоријама и цивилним инвалидима. У те три популације обухватили смо више од 530.000 становника. За око 70.000 њих, са укупно 100 КМ, субвенционирамо рачуне за електричну енергију – констатовао је Новалић.

  Изразио је задовољство што је у току подјела пакета с основним животним намирницама и хигијенским потрепштинама за 17.000 породица.

  Одговарајући на упит да ли ће доћи до поскупљења плина каже да неће поскупити у РС-у, јер девет пута мање троши од Федерације.

  - Дакле, проблем је код нас. Доћи ће до поскупљења плина зато што наш уговор прати цијене деривата. Ми преко Енергоинвеста имамо 42 године тај уговор. Ми смо спремни са своје стране да се послије избора договоримо са КС да попола субвенционирамо повећање цијене - навео је Новалић.

  Коментирао је чињеницу да у посљедњих четири године није било пуно отворених траса, само једна, Зеничка заобилазница.

  - Више је разлога што је то тако. Прво промијенили смо парадигму градње. Прије су грађене мале дионице. Када смо дошли 2015. године нисмо имали пројеката за нове дионице. Други разлог је што дионице нису више једноставне као што су биле. Значи промијенили смо парадигму и до сада је испројектовано свих 169 километара које треба до краја изградити. Ко прође Федерацију може видјети да је то једна велика грађевинска зона - додао је Новалић у интервјуу за БХРТ.