БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Федерација Босне и Херцеговине

Влада Федерације Босне и Херцеговине

Новалић: Милион људи добило је помоћ, имамо довољно хране, храбро смо се супроставили инфлацији

 • 24.09.2022.
 • Новалић: Милион људи добило је помоћ, имамо довољно хране, храбро смо се супроставили инфлацији

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић, гостујући у емисији “Седам плус” Телевизије Хаyат, одговорио је на бројна актулена питања, међу којима и на она која највише занимају грађане - о мјерама Владе ФБиХ на смањењу утјецаја инфлације, тренутно највећег економског изазова свуда у свијету, али ио томе шта очекује након Опћих избора.

  - У једном нормалном друштву држава има само два механизма. Један је фискални, а други је монетарни. Ми немамо монетарну самосталност, тако да смо се оријентирали на фискалне мјере. Први у регији смо ограничавали цијене и то путем маржи. Кад је у питању гориво, велепродајна маржа је спуштена на 25 фенинга са 56, што је значајно. Ограничено је и 17 врста прехрамбених производа, укупно 535 производа, гдје смо рекли да маржа између набавне и малопродајне цијене не може бити већа од 8 посто. То је значајно утјецало, знатно више него што људи перципирају, на регулацију цијене. С друге стране, први смо као Влада предложили Вијећу министара БиХ да се забрани извоз огријева. Потребно је ријешити питање гријања за зиму. Затим да се и суспендирају акцизе. То је био прво наш приједлог, мада некако тешко иде кроз Вијеће министара. Ми смо као пријемник прихода од акциза рекли да можемо одустати од тога да би се помогло грађанима – изјавио је премијер.

  Новалић је, говорећи о обимном програму који Влада ФБиХ проводи као фискалну подршку за социјално осјетљиве категорије становништва, подсјетио да су сви пензионери, 435.000 њих, добили по 100 КМ, као и 102.000 корисника борачких накнада, те 51.000 цивилних инвалида. Затим, 17.000 породица ових дана добива пакет помоћи у прехрамбеним производима, а јучер је Владина удерба проширена и на 270.000 људи који су на бироу и такођер ће добити по 100 КМ.

  - Не треба заборавити да смо и 80.000 до 100.000 породица у стању социјалне потребе увели у право да имају још по 100 КМ субвенције на рачуне за струју. Кад се то сабере, милион људи од два милиона, колико нас има у ФБиХ, добили су потпору, и то они који је требају – рекао је федерални премијер.

  О резервама основних животних намирница, Новалић је истакао да их Федерација, за разлику од ентитета РС, посједује и у том сектору се прилагођава европским захтјевима.

  - Европски захтјев је да све осјетљиве робе треба да имате у кварталном, годишњем износу потрошње. Имамо житарица довољно да два и по до три мјесеца можемо комплетно становништво хранити и ту смо на европском просјеку. За друго имамо одређене ограничавајуће околности. Горива бисмо требали имати око 250 милиона литара резерве, међутим немамо нафтних терминала који би били спремни примити гориво, осим оног у Живиницама који смо напунили. Сад санирамо терминале у Блажују, Челебићима и Бихаћу. Научили смо лекцију из ове кризе и чинимо све да заштитимо грађане од пошасти скупоће и нестанка горива. Криза нам је пластично показала шта требамо радити – казао је премијер.

  Потцртао је да Федерација има своју производњу струје која ове године неће поскупјети. Такођер је подсјетио како нема бојазни од несташица млијека, чија производња се финансира из федералног буџета те да наредни кораци морају бити усмјерени на исту такву подршку прозиводњи житарица, уљарица и меса.

  Истакао је да заслуге за повећање пензија има прије свега економски раст и привреда, која је унаточ кризи изузетно добро расла.

  - Раст пензија зависи од закона, а не од појединаца. Добили смо ту иницијативу из Парламента и ја сам је упутио ресорном министарству, министру Веску Дрљачи којем сам казао да је ријешимо. Три пута смо помагали пензионерима. Два пута повећање и једном по сто марака. Ако је то нешто што требамо и четврти пут, дајте приједлог и потпишите фискалну одговорност. До данас нисам добио одговор. То је био један популистички, маркетиншки потез – додао је премијер.

  Изјавио је и да је буџет Федерације најстабилнији у Југоисточној Европи, јер је то посљедица одговорне фискалне политике и радикалне економске политике, која је донијела приходе на другој страни.

  Када је ријеч о бруто друштвеном производу, извозу и наплати прихода те на који начин се они враћају грађанима, премијер Новалић је потцртао највећи и најбржи раст БДП-а у посљедних 7,5 година, откако траје мандат актуелне Владе ФБиХ. У прве четири године овог сазива БДП је износио 4,15 милијарди марака, а од 2018. до априла 2022. године БДП је 4,13 милијарди мараца, што је укупно скоро 8,3 милијарде КМ.

  Нагласио је и да се извоз скоро удвостручио, са 5,68 милијарди колико је износио 2015. године на данашњих 11,8 милијарди КМ.

  - Ми смо расли захваљујући броју новоупослених људи, њих 60.000. У будућности највише требамо радити на инфраструктури. Ми готово све сировине, радну снагу, камен, цемент, асфалт, ограде, имамо своје, готово ништа не увозимо. Будући да је то наше, онда се и сво улагање у инфраструктуру пресликава у БДП. Свједоци сте да смо донијели законе да сада са растом БДП-а и цијена балансирамо пензије, борачке накнаде, а коначно ћемо тако третирати и плате службеника. Када расте БДП, све у друштву расте, а расту и могућности да онда тај новац враћамо грађанима – рекао је Новалић.

  Одговарајући на питање шта након избора, премијер је рекао како очекује да побиједи разум и да се од 3. октобра сви почну бавити оним чиме се тренутно Влада Федерације која једина у БиХ подузима стратешке економске и мјере заштитите грађана.

  - Чудна је реторика, нико се не бави мјерама, нико не предлаже, нико није рекао шта би урадио са фискалном политиком, порезним системом, шта ће урадити у социјалној сфери. Волио бих да се вратимо реформама и ових 8,3 милијарде КМ говоре да имамо рачуна, а популизам који се догађао прије нас више се не смије поновити – поручио је премијер Новалић.