Новалић: Ми у БиХ имамо посебну обавезу да његујемо културу сјећања на све жртве холокауста и геноцида

  • 27.01.2023.
  • Новалић: Ми у БиХ имамо посебну обавезу да његујемо културу сјећања на све жртве холокауста и геноцида

    Поводом Међународног дана сјећања на жртве холокауста, премијер Федерације БиХ Фадил Новалић изјавио је да је ово дан када цијели цивилизирани свијет одаје почаст убијеним Јеврејима, али и да се жртава холокауста, геноцида, као и свих облика ратних злочина требамо сјећати свакодневно.

    - Холокауст је једно од најстрашнијих поглавља у хисторији човјечанства, након којег је свијет поручио: “Никада више!” Иако се такав мрак човјечанства није смио поновити, он се ипак поновио. И то овдје, у срцу Европе, на крају 20. стољећа. Ми у Босни и Херцеговини то смо доживјели. Помрачени умови, 50 година након нацистичког геноцида почињеног у Другом свјетском рату, опет су одлучили да убијају друге људе, само зато што су “други и другачији”.

    Зато управо ми у БиХ имамо посебну обавезу да његујемо културу сјећања. Никада не смијемо заборавити нити једну жртву холокауста и геноцида, јер то нису бројеви, то су беспомоћни и невини људи. Наша трајна задаћа је да о њима говоримо сваки дан и чувамо сјећање, због истине и правде. И најважније, због наших будућих генерација, да их одгојимо у духу антифашизма, да знају да је сваки човјек једнако вриједан, ма како се звао и да наши млади буду они који неће дозволити да се икада више понове холокауст и геноцид - поручио је премијер Новалић.