Новалић и Зукић примили чланове Роботичке репрезентације БиХ: Подршка младим талентима

 • 03.11.2022.
 • Новалић и Зукић примили чланове Роботичке репрезентације БиХ: Подршка младим талентима

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић и федерални министар развоја, подузетништва и обрта Амир Зукић примили су данас у сједишту Федералне владе у Сарајеву чланове Роботичке репрезентације Босне и Херцеговине. Професор Анес Хаџиомеровић, предсједник Центра за едукацију, роботику, иновације и технологију у Мостару – ЦЕРИТ, који окупља ове младе таленте, упознао је премијера и министра с њиховим импресивним резултатима које доносе с престижних такмичења у свијету.

   Након што су прошле године освојили прво мјесто на Међународној роботичкој олимпијади „Тхе 2021 Фирст Глобал Цхалленге“, ове године су са Олимпијаде „Фирст Глобал Цхалленге 2022.“ која се одржала од 13. до 16. октобра у Женеви у своју земљу донијели три награде и специјално признање. Раније су награђивани и на такмичењима у Дубаију, те Мексико Ситију.

   Уз честитке члановима Роботичке репрезентације БиХ, Новалић и Зукић исказали су задовољство да могу пружити подршку младим људима. Истакли су да је Влада Федерације БиХ у завршној фази доношења закона о подузетничкој инфраструктури који ће у великој мјери бити усмјерен ка подршци иновацијама на пољу роботике и технологија.

   -Ви сте доказ да наша земља има изузетне таленте на које смо сви поносни и које морамо подржати. Стога ми је данас част разговарати са вама који достојанствено и поносно широм свијета представљате нашу домовину у знању и иновативностима - поручио је Новалић.

   Премијер је исказао спремност да помогне и у рјешавању смјештајних капацитета ЦЕРИТ-а, а у знак захвалности Новалић је одлучио да  члановима овог тима и њиховом центру додијели финансијску подршку за постигнуте успјехе.

   Министар Зукић истакао је да је с циљем осигуравања већих издвајања средстава за област промовирања техничке културе међу којима су и иновације, Влада ФБиХ прошле седмице измјенила Уредбу о расподјели прихода прикупљених по основу накнада за приређивање игара на срећу. Тако се за финансирање програма и пројеката из ове области предвиђа годишње издвајање око 400.000 КМ.

   - Закон о подузетничкој инфраструктури који је утврдила ова Влада, дефинише институционалне облике, инкубаторе, хабове, технолошке паркове, што ће послужити да се боље организујете. Примјеном овог закона стварамо претпоставке да све домаће иновације постану заштићени и патентирани индустријски производи. Нема двојбе да ћете и ви имати на располагању средства како би ваше идеје још више дошле до изражаја и резултирале већим успјесима – изјавио је Зукић.

   Позвао је младе роботичаре да учествују и на Јавном позиву за стартуп предузећа у области иновацијских технолошких рјешења, за што ЈП БХ Телецом издваја значајна средства.

  Уз проф. Хаџиомеровића, пријему су присуствовали чланови бх. тима, средњошколци Лејла Нухић, Низама Шута, Хана Јукло, Сањин Брајевић, Данис Мусић, те ИТ инг. Дени Ајанић и ИТ студент Армин Ђиделија. Они су најавили и нове подухвате, те планирају да крајем ове године из БиХ у сарадњи са осталим чланицама Свемирске асоцијације југоисточне Европе (СЕСА) из Србије, Црне Горе, Хрватске и Сјеверне Македоније, уз подршку Индијске свемирске агенције, лансирају у свемир први СЕСА сателит.

  Иначе, на прошлогодишњој Међународној роботичкој олимпијади бх. тим побиједио је освојивши 63,7 од 65 бодова након што су представили четири робота. Ове године у Женеви представили су се с пројектом који је ушао у финале са још девет тимова, а бави се смањивањем загађења зрака и очувањем шума путем ране детекције пожара.