Новалић и Лагумџија потписали Меморандум о сарадњи Владе ФБиХ и ВСТВ-а БиХ: Федерација БиХ гради „Палату правде“

 • 09.01.2023.
 • Новалић и Лагумџија потписали Меморандум о сарадњи Владе ФБиХ и ВСТВ-а БиХ: Федерација БиХ гради „Палату правде“

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић и предсједник Високог судског и тужилачког вијећа БиХ Халил Лагумџија потписали су данас у сједишту Федералне владе у Сарајеву Меморандум о сарадњи између Владе ФБиХ и ВСТВ-а БиХ. Овај документ се односи на успоставу и изградњу „Палате правде Федерације БиХ“, новог и намјенски изграђеног објекта у који ће бити смјештени Федерално тужилаштво и Врховни суд ФБиХ са Посебним одјелима, као и Судска полиција ФБиХ.

  Потписаним Меморандумом стварају се и услови за успостављање Посебних одјела за сузбијање корупције, организираног и међукантоналног криминала при Федералном тужилаштву и Врховном суду ФБиХ, као и осигурање услова за проведбу Закона о сузбијању корупције и организираног криминала у ФБиХ. Наведено укључује осигурање неопходних просторних капацитета, опреме и материјално-техничких средстава за рад Федералног тужилаштва и Врховног суда ФБиХ са Посебним одјелима.

  Федерални премијер посебно је нагласио добру сарадњу Владе и ВСТВ-а БиХ, која је и довела до потписивања овог документа важног за јачање федералног правосуђа.

  -Изградњом „Палате правде Федерације БиХ“ у којој ће бити трајно смјештене правосудне институције, потврђујемо чврсто Владино опредјељење у стварању потребних услова за рад федералног правосуђа. Влада осигурава средства неопходна за изградњу овог намјенског објекта, као и за рад Посебних одјела Суда и Тужилаштва - изјавио је Новалић.

  Влада ФБиХ ће за потребе пројектовања, изградње и опремања „Палате правде ФБиХ“ у федералном буџету осигурати више од 21 милион КМ. Такођер, овим меморандумом се регулира и издвајање буџетских средстава за осигурање привременог смјештаја Посебних одјела у просторије које тренутно користи Федерално тужилаштво и Врховни суд ФБиХ, што подразумијева и измијештање Федералног министарства правде и Уставног суда ФБиХ те адаптацију и опремање привремених смјештајних капацитета. С циљем што скоријег почетка рада Посебних одјела, из федералног буџета бит ће издвојено 2.950.000 КМ за адаптацију и опремање просторија у објекту у улици Валтера Перића у Сарајеву, а гдје ће до изградње „Палате правде“ ови одјели бити привремено смјештени. Овај процес подразумијева и именовање носилаца правосудних функција и додатно капацитирање Судске полиције ФБиХ.

  Предсједник ВСТВ-а БиХ исказао је задовољство данашњим потписивањем овог значајног документа, којим се ВСТВ БиХ и Влада ФБиХ усаглашавају о проведби циљева Меморандума кроз узајамну сарадњу, координацију активности и поштовање надлежности свих укључених институција, а на основу Акционог плана за имплементацију Закона о сузбијању корупције и организираног криминала у ФБиХ.

  -Захваљујем се у име ВСТВ-а БиХ, цијеле правосудне заједнице, али и грађана за чију добробит је и најважније да имамо овакве активности које воде ка што квалитетнијем и ефикаснијем правосуђу - поручио је Лагумџија.

  Према Меморандуму, ВСТВ БиХ ће, између осталог, по потреби ревидирати своју одлуку о броју судија Врховног суда ФБиХ и тужилаца Федералног тужилаштва за рад у Посебним одјелима, у складу са исказаним  потребама тих правосудних институција. Такођер ће, након званичне обавијести Владе ФБиХ о стварању потребних услова за привремени смјештај Посебних одјела (до изградње „Палате правде“), покренути процедуре избора и именовања носилаца правосудних функција у Посебним одјелима (посебни замјеник главног федералног тужиоца, федерални тужилаци и судије Врховног суда ФБиХ).

  Потписивању Меморандума данас су присуствовали замјеник премијера и федерални министар рада и социјалне политике Веско Дрљача, федерални министар правде Мато Јозић, секретарка Владе ФБиХ Едита Калајџић, предсједник Антикорупционог тима Владе ФБиХ Елдан Мујановић, те директор Секретаријата ВСТВ-а БиХ БиХ Адмир Суљагић и замјеник директора Хајро Пошковић.

  Подсјетимо, Влада ФБиХ је на тематској сједници одржаној прошлог мјесеца дала сагласност на Меморандум о сарадњи са ВСТВ-ом БиХ, те овластила премијера за његово потписивање. Меморандумом је предвиђена и редовна размјена информација о провођењу договорених активности, а закључен је на неодређени временски период, односно до потпуне проведбе пројекта изградње „Палате правде“, те потпуног пресељења и функционирања свих институција које ће бити смјештене у овом објекту.