Новалић и Џиндић у ТРЗ Хаџићи: Федерација добила још једног великог извозника, запослено више од 200 нових радника

 • 17.03.2023.
 • Новалић и Џиндић у ТРЗ Хаџићи: Федерација добила још једног великог извозника, запослено више од 200 нових радника

  Премијер Федерације Босне и Херцеговине Фадил Новалић и федерални министар енергије, индустрије и рударства Нермин Џиндић посјетили су данас Опћину Хаџићи и Техничко - ремонтни завод (ТРЗ) Хаџићи. Премијер и министар су са начелником ове опћине Хамдом Ејубовићем и директором фабрике Исмом Хебибовићем обишли погоне ТРЗ-а у који је Влада ФБиХ у протеклом периоду уложила значајна средства, што је резултирало запошљавањем више од 200 нових радника.

  Премијер Новалић током посјете ТРЗ-у је нагласио да је овај погон примјер трансформације из старог програма ка другим средствима која су у много већој потражњи на свјетском тржишту.

  - Значајно је повећан број људи који су овђе запослени као и производни капацитети ТРЗ-а. Драго нам је јер смо добили још једну фабрику која је велики извозник и наставит ћемо подржавати овакав приступ - казао је премијер.

  Министар Џиндић је подсјетио да су радници овог погона штрајковали прије годину, али да је данас ситуација у ТРЗ-у у потпуности окренута на боље.

  - Данас имамо 5,5 милиона КМ реализације што није мало. Имамо повећање капацитета производње и континуирано повећање броја запослених. Ово је изразито добар успон када погледамо фирме у намјенској индустрији. Ово ће у будућности бити логистичка фирма за цијелу намјенску индустрију у ФБиХ, а вјерујем и у региону - навео је министар.

  Додао је да ће Влада ФБиХ у будућности кроз инвестиције помоћи да се у ТРЗ-у унаприједе технолошке цјелине везано за контролу и производњу, те да се уреде просторије и побољшају увјети за рад у погону.

  Како је казао директор ТРЗ-а Исмо Хебибовић, прошле године је у комплексу радило 36 особа, а данас погон запошљава 255 људи.

  - Реализација за прошлу годину износила је 5,5 милиона КМ, а остварена добит 167.000 КМ. Планови за ову годину су повећање добити, броја запослених, производних капацитета, набавка нове опреме, те поправка објеката како би радници могли радити неометано - навео је Хебибовић.

  Током посјете делегације Владе ФБиХ Опћини Хаџићи разговарано је о ранијим улагањима и пројектима које је Федерална влада покренула и подржала на овом подручју, као и о будућим пројектима који ће унаприједити животе грађана Хаџића.

  - Сагледали смо наша заједничка улагања у протекле три године која су била заиста интензивна, а разговарали смо и о неким будућим пројектима. Ради се о заиста напредној опћини коју ћемо ми наставити подржавати - казао је Новалић.

  Начелник Ејубовић истакао је да је данашња посјета уприличена као резултат досадашње сарадње Владе ФБиХ и Опћине Хаџићи.

  - Договорили смо интензивирање сарадње јер ова опћина има огроман потенцијал. Од интереса је и за Кантон Сарајево и за ФБиХ да се тај потенцијал искористи. Овђе је могуће градити индустријске објекте, развијати туризам, али и улагати у пољопривреду – рекао је начелник.

  Премијер Новалић и министар Џиндић с начелником Ејубовићем такођер су обишли и положили цвијеће на спомен - обиљежје шехидима и погинулим борцима ове опћине.