Новалић: Будуће генерације не требају страховати за пензије

 • 14.09.2022.
 • Новалић: Будуће генерације не требају страховати за пензије

  Премијер Федерације Босне и Херцеговине Фадил Новалић изјавио је данас у Сарајеву да је пензијски систем у ФБиХ буџетска ставка и приоритет исплате, те да будуће генерације немају разлога за страх.

  На конференцији "Реформе пензијског и инвалидског система у ФБиХ, резултати реформи проведених 2018. и дефинирање циљева и измјена у систему за њихово достизање у средњем року", Новалић је рекао да је панзијски систем сада не зависи само од прихода од обавеза.

  - Кад је демографија у питању ми ћемо имати исте проблеме као и Њемачка, јер данас њемачку пензију не зарађују само Нијемци већ и 20 посто страних радника - истакао је Новалић.

  Министар рада и социјалне политике ФБиХ Веско Дрљача навео је да је Законом о ПИО-у из 2018. уведен нови израчун пензија кроз бодовну формулу, те сада пензије искључиво зависе од периода стажа осигурања и уплаћених доприноса, за разлику од претходног система који је користио коефицијент.

  Додао је да је закон задржао постојеће институте - гаранције минималне пензије, загарантоване пензије, а на приједлог Удружења пензионера уведено је право посмртнине.

  - Пензије се сада исплаћују редовно од 5. у мјесецу без кашњења, а и усклађивања су редовна - рекао је Дрљача.

  Директор Федералног завода ПИО Зијад Крњић је нагласио да је омјер радника и пензионера у ФБиХ тренутно 1,25 према 1 и да је систем стабилан.

  - Калкулације те врсте немају основа и они који то проблематизирају нису упућени у тематику - поручио је Крњић.

  Предсједник аутријског парламентарног одбора за социјална питања Јозеф Мухич подцртао је да је пензијски систем стабилан колико политичке странке желе да га одрже стабилним, те да се нада да ће то бити резултат конференције.