Новалић: Бановићи су дошли у средиште пажње, имају потенцијала да ту прилику искористе

 • 10.09.2022.
 • Новалић: Бановићи су дошли у средиште пажње, имају потенцијала да ту прилику искористе

  Федерални премијер Фадил Новалић изјавио је данас у Бановићима да је 10. септембар важан датум као почетак слободе у том граду јер је одбрањен тог датума током протеклог рата у Босни и Херцеговини.

  Обраћајући се званицама током академије одржане тим поводом, премијер је нагласио судбоносну везу Бановића с тамошњим рудником угља и подсјетио на донедавне гласове из Европе о непотребности прљаве енергије, а потом на његову својевремену изјаву о високим цијена струје као горој опцији, што се показало тачним у вријеме актуелне енергетске кризе.

  - Сви системи електропривреда у југоисточној Европи су попадали, једино је остао посве стабилан у Босни и Херцеговини захваљујући управо рудницима. Они су се показали изузетно значајним јер имамо стабилност и јефтину струју. Морам рећи да је струја код нас апсолутно најјефтнијиа у Европи, за становништво је 32 еура по мегавату. Пет пута је скупља у Аустрији и Њемачкој, четири пута у Хрватској итд., што показује да се ни на какав начин нећемо одрећи те стабилности и погодности да имамо релативно јефтину струју - премијерове су ријечи.

  Изнад свега је важно бити независна држава, додао је, а то подразумијева три врсте независности - о храни, енергији и слободи.

  - Значи, морамо развијати нашу одбрамену сигурност и развијамо је; независност кад је ријеч о храни и развијамо је да не бисмо више чекали хоће ли се за вријеме криза, Мађарска или Србија одобровољити испоручити нам жито или не знам шта; ми то можемо произвести без проблема, имамо лијепу земљу и уз довољно субвенција, припремамо се за тај програм, можемо бити сасвим сигурни. Тако је и за струју. Оно за шта не можемо бити сигурни, морамо покушати одмијенити максимално; нисмо сигурни за нафту, ево сад ни за плин за гријање у Сарајеву и Високом, али имамо шуму и можемо направити национални програм производње пелета, не за 700 КМ, него за неких 300-350, значи, да се не плашимо да ћемо остати у мраку, смрзнути се и остати гладни те да смо несигурни ако нас неко нападне.

  То је, дакле нови програм Федерације који радимо са УН-ом ових дана, а могућ је захваљујући само једној ствари - што се Федерација БиХ у задњих седам година јако стабилизирала – изјавио је Новалић.

  По његовим даљњим наводима, прво је рађено на успостави макроекономске стабилности и суфицита, потом је стабилизиран социјални сектор - давања борцима су знатно повећана а уведене су у права и нове категорије; стабилан је и ПИО систем те је исплата пензија редовна.

  Премијер је подсјетио на више компанија у Тузланском кантону, које су након недаћа и извора кризе, враћане у систем и сад послују.

  Стабилизирано је и здравство, устврдио је и додао да су приходи у задњих седам година повећани у том сектору за 600 милиона, а да је он затекао укупан дуг од 350 милиона те је, наводи, бескрајно преговарано са Свјетском банком како то 'испеглати', док су сад приходи за једну годину двоструко виши него прије.

  Буџет Федерације БиХ је постао тако стабилан и у таквом износу да није никакав проблем помагати и даље опћинама и кантонима - 39 милиона годишње првима, а другима 200 милиона јер је готово удвостручен приход на основу раста економије.

  Слиједи, на одређен начин, економски програм, економска експлозија, поручује федерални премијер, будући да је задуженост врло мала, па се може слободно ићи у економски искорак.

  Најавио је више путних пројеката који се тичу и Тузланског кантона односно Бановића.

  Завршен је пројекат електрификације пруге Брчко - Бановићи, електрификација слиједи идуће године, казао је.

  Аутопут од Жепча према Тузли је у фази идејног рјешења, што значи да ће пруга која је 1946. донијела живот на ово подручје добити, по Новалићевим рјечима, конкуренцију у још једном аутопуту, још једној заобилазници.

  Ради се и пројекат пруге Вареш - Бановићи ради повезивања Сарајева и Тузле на 110 километара, казао је премијер.

  Бановићи су очито дошли у средиште пажње, закључује Новалић чије је мишљење да ова средина има кадровских потенцијала да искористи ту прилику.

  Осим академије у чијем току су се званицама обратили и начелник опћине Бановићи те премијер Тузланског кантона, као и претходног полагања цвијећа на спомен-обилежја шехидима и погинулим борцима поводом Дана ослобођења, у Бановићима се овог поподнева оџава финална утакмица сениора на 18. Међународном малоногометном турниру "Алија Изетбеговић".