Наредне седмице отварање јавних позива: 50,7 милиона КМ за запошљавање и самозапошљавање најмање 8.000 људи

 • 24.03.2023.
 • Наредне седмице отварање јавних позива: 50,7 милиона КМ за запошљавање и самозапошљавање најмање 8.000 људи

  Федерални завод за запошљавање наредне седмице расписује јавне позиве за пријаве на два програма суфинансирања запошљавања и самозапошљавања у овој години, чија укупна вриједност је 50,7 милиона КМ, а с циљем запошљавања најмање 8.000 људи.

  Ријеч је о јавним позивима за учешће у Програму суфинансирања запошљавања 2023. и Програму суфинансирања самозапошљавања Старт уп 2023. На њеб страници ФЗЗЗ-а објављени су сви детаљи о начину аплицирања, као и важне напоменаме и редосљед корака у поступку аплицирања на ове јавне позиве.

  Како су истакли из Федералног завода за запошљавање, иста ова два програма у Федерацији БиХ реализирана су и прошле године, у склопу којих је запослено 9.435 особа, односно 7.399 кроз суфинансирање запошљавања, а 2.036 суфинансирањем пројеката самозапошљавања.

  Шеф ођељења у Сектору за запошљавање ФЗЗЗ Харис Хускић на конференцији за новинаре у Сарајеву је рекао да ће јавни позив за Програм суфинансирања запошљавања 2023. бити отворен од 27. до 29. марта ове године у периоду од 8 до 16 сати на њеб страници Завода.

  - Вриједност тог програма је 37,7 милиона КМ, с тим да је вриједност позива 28,7 милиона КМ, а за још девет милиона јавни позив бит ће накнадно расписан. Ријеч је о мјери “Тражим послодавца 2023”. Циљ програма је суфинансирати запошљавање најмање 6.000 особа с евиденције незапослених у Федерацији БиХ - навео је Хускић.

  Корисници програма су сви послодавци који су регистрирани у Федерацији БиХ и редовно измирују своје обавезе по основу пореза и доприноса. Мјере које ће бити имплементиране за ову годину у оквиру програма су запошљавање приправника, младих с искуством, запошљавање жена, прилика за све, запошљавање демобилисаних бораца, сезонско запошљавање, нова могућност, јавни радови и помоћ потребнима, те тражим послодавца.

  - Што се тиче појединачних износа они су дефинирани сваком мјером и увећани су у односу на протеклу годину. Такођер, задржали смо и то да се повећава основни износ суфинансирања за десет посто за социјално осјетљиве и тешко запошљиве категорије по свакој мјери, изузев за мјеру “Нова могућност 2023”- навео је Хускић.

  Јавни позив за Програм суфинансирања самозапошљавања Стартуп 2023. бит ће отворен од 29. до 31. марта такођер од 8 до 16 сати. За његово провођење планирана су средства у износу од 13 милиона КМ, а намјера тог програма је потакнути најмање 2.000 особа с евиденције незапослених на самозапошљавање, покретање ђелатности/друштва, као и на запошљавање других особа с евиденције незапослених.

  Хускић је навео да су кључне циљне категорије млади, демобилизирани борци и жене, па потицајне мјере обухватају подузетништво за младе, за жене, те подузетништво за све и за демобилизиране борце. Износи појединачних потицајних средстава су повећани у односу на прошлу годину, а повећање основног износа суфинансирања за десет посто вриједи за социјално осјетљиве и тешко запошљиве категорије по свакој мјери.

  Нагласио је да ће приступ онлине пријави имати искључиво регистрирани корисници, те да ће бити онемогућен приступ једног корисника са више уређаја.

  Портпарол Федералног завода за запошљавање Харис Чуљевић изнио је и детаље о успјешним резултатима проведбе ова два програма у прошлој години.

  - Када је ријеч о Програму суфинансирања запошљавања 2022., износ уговорених средстава је око 35 милиона КМ, на основу чега је закључено 4.396 уговора са послодавцима. У склопу програма у 2022. години запослено је 7.399 особа. Што се тиче Програма суфинансирања самозапошљавања Стартуп 2022., износ уговорених средстава је готово 12 милиона КМ, а обухват особа је 2.036 по том програму - навео је Чуљевић.