Министрица Поздер у Ливну: Одрживи развој туризма је будућност ове регије

 • 23.02.2024.
 • Министрица Поздер у Ливну: Одрживи развој туризма је будућност ове регије

  Федерална министрица околиша и туризма Насиха Поздер службено је данас посјетила Ливно, гд‌је је разговарала са градоначелником Дарком Чондрићем и његовим сарадницима. У фокусу разговора била је заштита Ливањског поља и станишта дивљих коња, на локалитету Крузи, на обронцима планине Цинцар, те развој туризма и подршка овој значајној привредној грани, али и врло важно питање регионалне депоније Корићина. 

  С обзиром да, према информацијама са којима располажу локални активисти, у том крају има око 130 дивљих депонија, а истовремено санитарна депонија, грађена по свим стандардима и за коју су кредитно задужени Ливно, Гламоч и Грахово, али и Федерација БиХ, стоји под кључем, током марта одржат ће се састанак на нивоу Кантона 10 и локалних заједница, како би се постигао конкретан договор и рјешење о стављању у функцију депоније Корићина, саопћено је из Федералног министарства околиша и туризма.

  - Ово је крај који живи од пољопривреде и туризма, са културним, хисторијским и природним љепотама које морају бити у кохезији са здравим околишем, тако да ће Федерално министарство околиша и туризма пружити сву техничку, али и финансијску подршку у склопу својих надлежности и могућности, да Ливно и читав овај кантон буде туристички бисер наше државе. Заиста је импресивно вид‌јети дивље коње на падинама Цинцара, па вид‌јети и да млади подузетници, попут Марина Мамузе, знају како овај јединствени богомдани феномен ставити у функцију туризма и привреде. Подсјећам да је наше Министарство подржало иницијативу заступнице Санеле Кларић да се ријеши питање заштите и промоције дивљих коња на територији ФБиХ кроз мјере потицаја, заштите у саобраћају и посебне мјере туристичких понуда које би укључивале дивље коње, те смо данашњу посјету локалитету Крузи искористили да видимо како ту иницијативу реализирати и што боље унаприједити - казала је министрица Поздер.

  Осим посјете локалитету Крузи, на тему заштите, промоције и унапређења феномена дивљих коња, министрица Поздер је на ту тему одржала састанак са градоначелником Чондрићем, кантоналним министром пољопривреде, водопривреде и шумарства Божом Перићем, те министром знаности, просвјете, културе и спорта Антом Тадићем и подузетником Марином Мамузом, а присутна је била и иницијаторица идеје о заштити и промоцији дивљих коња на простору Федерације БиХ, заступница Санела Кларић.

  Градоначелник Чондрић је истакао важност добре и конкретне комуникације између федералних, кантоналних и опћинских власти, како би се капацитети и могућности унапређења закона, јавних позива и фондова, могли усмјеравати на правовремен и функционалан начин. На састанку је било говора и о заштити Ливањског поља, те о бројним пројектима који могу помоћи Кантону 10 и Ливну да са својим природним, културним и хисторијским датостима буде мјесто одрживог туристичког развоја, саопћено је из Федералног министарства околиша и туризма.