Министрица Дураковић у посјети Унско-санском кантону

 • 09.02.2024.
 • Министрица Дураковић у посјети Унско-санском кантону

  Федерална министрица образовања и науке/знаности Јасна Дураковић борави у Унско-санском кантону.

  Из Федералног министарства образовања и науке су саопћили да је министрица Дураковић у разговорима са премијером УСК Нијазом Хушићем и министром образовања, науке, културе и спорта УСК Денисом Османкићем изразила преданост јачању образовног сектора.

  - Посјета Универзитету у Бихаћу и разговор са ректором проф.др. Фадилом Исламовићем отворили су нове могућности за сарадњу и развој. Такођер, приликом обиласка Техничког факултета у Бихаћу, истакнута је важност техничког образовања за будућност – наводи се у саопћењу из Министарства.

  Такођер, у оквиру различитих програма у протеклих десет година Министарство је осигурало значајна средства и за бихаћки универзитет, између осталог, за научно-истраживачке и билатералне пројекте, истраживачки рад и научно усавршавање, те уређење простора и набавку приоритетне опреме за научно-истраживачки рад.

  - Близу 1,2 милиона КМ додијељено је у оквиру Трансфера за област науке од значаја за ФБиХ, док је 105 хиљада марака издвојено за (су)финансирање научно-истраживачких и истраживачко-развојних пројеката овог универзитета. Истодобно, Универзитетској библиотеци додијељено је укупно 2.750 рецентних издања научне и стручне литературе – рекла је министрица Дураковић.

  Министрица је најавила наставак сарадње Министарства са високошколским установама у ФБиХ у провођењу свих промјена које за циљ имају осавремењивање образовног процеса и побољшање студентског стандарда, те унапређење услова рада на универзитетима.

  - Ово је тек почетак нове сарадње Федералног министарством образовања и науке са Унско-санским кантоном усмјерене ка напретку и развоју – казала је минстрица Дураковић.

  Федерална министрица ће у суботу, 10. фебруара, наведено је у саопћењу, судјеловати и на Конференцији босанскохерцеговачких дјевојака и жена у СТЕМ-у „фем.СТЕМ 2024“, која ће бити одржана у Бихаћу поводом Међународног дана жена и дјевојака у науци.

  Међу покровитељима овог скупа је и Федерално министарство образовања и науке, чији је један од стратешких циљева промоција толеранције, ненасиља и родне равноправности у породици и друштву.

  - Прилике за образовање и напредовање морају бити једнаке и сви заједно морамо континуирано радити на потицању родне равноправности, као и веће заступљености жена у науци - саопћено је из Федералног министарства образовања и науке.