Министар Зукић потписао уговоре с новооснованим подузећима

 • 27.09.2022.
 • Министар Зукић потписао уговоре с новооснованим подузећима

  Федерални министар развоја, подузетништва и обрта Амир Зукић потписало је данас у Мостару уговоре о додјели бесповратних потицајних средстава с представницима 165 новооснованих субјеката мале привреде с подручја Федерације БиХ, а у склопу грант схеме по пројекту "Потицај новооснованим субјектима мале привреде" за ову годину у укупном износу од 1.156.258 КМ.

   

  Том приликом министар Зукић рекао је како данашње потписивање уговора подразумијева мала и средња подузећа и обрте  који су регистрирани  од 1. јануара 2021. године и који имају најмање једног запосленог.

   

  Истакнуо је да је оцијењено да је управо у тренутку успостављања бизниса јако важно финансијски помоћи те будуће привреднике.

   

  - Споменутим пројектом је издвојено 1.156.258 КМ, а новчана помоћ се састоји од подршке за набавку основних средстава, репроматеријала и менторинга у смислу помоћи за одређене вјештине и знања која би требала користити у управљању и вођењу фирме, односно обрта – рекао је федерални министар.

   

  Оцијенио је како је требало бити пуно више потписаних уговора али да, нажалост, средства у федералном буџету нису била довољна. 

   

  Изразио је наду како ће у периоду које слиједи у ту сврху бити осигурано пуно више средстава јер се, према његовим ријечима, испоставило како је овај вид помоћи ефикасан.

   

  - Ово је одличан вид помоћи, прије свега младима, помоћи повећаном запошљавању и укупном развоју мале привреде БиХ, односно Федерације БиХ – рекао је Зукић.

   

  Одобрена грант средства по кориснику износе осам хиљада КМ, а за реализацију пројекта уговором је утврђен рок проведбе од шест мјесеци.

   

  Дјелатник "ХСАА" Шпедиције из Бугојна Наим Басара казао је како се бави унутарњим и међународним пријевозом роба, тј. пријевозом на подручју БиХ, кроз Хрватску, Словенију, Аустрију, Њемачку, Белгију и Данску, те да је ово велики потицај за њега као привредника.

   

  - Да будем конкретан, ова субвенционирана средства од Федералног министарства обрта искористит ћу за куповину полуприколица, односно вучног возила како бих могао радити свој посао - истакнуо је Басара.

   

  Санела Казић из Санског Моста рекла је како се бави производњом сувенира, те како ће јој средства Министарства добро доћи.

   

  - Ова средства  ће ми добро доћи, а уложит ћу их у двије нове машине како би побољшала посао, као и у репроматеријал, а то је бакар с којим највише и радим – нагласила је Казић.