БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Федерација Босне и Херцеговине

Влада Федерације Босне и Херцеговине

Министар Хрњић разговарао с представницом ЕИБ-а у БиХ Сандрином Фрисциа о пројектима од значаја за опћине и градове у Федерацији БиХ

 • 07.06.2023.
 • Министар Хрњић разговарао с представницом ЕИБ-а у БиХ Сандрином Фрисциа о пројектима од значаја за опћине и градове у Федерацији БиХ

  Федерални министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Кемал Хрњић данас је у сједишту Министарства разговарао са представницом Европске инвестицијске банке (ЕИБ) у Босни и Херцеговини Сандрином Фрисциа. Како је саопћено из овог федералног министарства, састанак је био прилика да се резимирају досадашње активности и проведба пројеката ЕИБ-а у области водопривреде, али и нових пројеката за које би биле заинтересиране јединице локалне самоуправе у Федерацији БиХ.

  Разговарано је о припреми новог пројекта „Watsan ФБиХ - Фаза ИИ“ који у фокус ставља изградњу инфраструктуре у области водоснадбијевања и третмана отпадних вода. Нови пројект би, системски и функционално, требао бити унапријеђен у складу с извршеном анализом и искуствима стеченим у оквиру пројекта „Watsan ФБиХ“.

  Фрисциа је информирала министра Хрњића да је ЕИБ спреман за овај пројект одобрити 60 милиона еура као повољна кредитна средства за јединице локалне самоуправе које су изразиле спремност за учешће. Према њеним ријечима, чак 50 посто средстава би могло бити обезбијеђено као грант средства што зависи од локалних заједница и квалитета пројектних рјешења. Поред тога, Фрисциа је упознала министра и о другим изворима посредством којих је могуће осигурати грант средства за провођење пројеката.

  Осим овога, министар Хрњић иницирао је и друге актуелне пројекте попут учинковите одбране од поплава, затим планског господарења шумама, као и пројеката који се баве обновљивим изворима енергије.

  Током састанка усаглашено је да локалне заједнице које су исказале интерес за учешће у пројекту пројекту ЕИБ-а “Watsan ФБиХ – Фаза ИИ” морају имати спремну пројектну документацију, те да се за потребе Службе за управљање пројектима припреми техничка подршка која би послужила за израду студија и пројектних приједлога.

  Како је истакнуто из Федералног министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства, интерес за учешће у овом пројекту исказали су Бихаћ, Босанска Крупа, Босански Петровац, Босанско Грахово, Бановићи, Груде, Бреза, Бусовача, Бужим, Цазин, Центар Сарајево, Читлук, Добој Југ, Дрвар, Горажде, Илијаш, Илиџа, Јабланица, Какањ, Калесија, Коњиц, Купрес, Кључ, Крешево, Лукавац, Љубушки, Маглај, Неум, Нови Град Сарајево, Оџак, Посушје, Сански Мост, Сребреник, Широки Бријег, Тешањ, Томиславград, Трново, Велика Кладуша, Високо, Вогошћа, Завидовићи, Зеница и Живинице.