Министар Хрњић разговарао с представницима АВП Сава о пројектима заштите од поплава у УСК

 • 26.05.2023.
 • Министар Хрњић разговарао с представницима АВП Сава о пројектима заштите од поплава у УСК

  Федерални министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Кемал Хрњић разговарао је данас с представницима Агенције за водно подручје ријеке Саве о реализацији кандидованих пројеката с подручја Унско-санског кантона у области заштите од поплава.

   

  Руководилац Сектора за управљање водама Агенције за водно подручје ријеке Саве Алмир Прљача информирао је министра Хрњића о активностима и пројектима које ова агенција реализира на подручју Федерације Босне и Херцеговине с посебним освртом на Унско-сански кантон који је недавно претрпио поплаве и у којем је проглашено стање природне несреће.

   

  Министар Хрњић указао је на потребу што хитнијег сачињавања и достављања информације о процјени штета на подручју УСК.

   

  - Пројекти које ова агенција ради на подручју Унско-санског кантона су пројекти које су кандидирале локалне заједнице. Градске, односно опћинске власти требале би што прије ријешити имовинско-правне односе, те издати грађевинске дозволе за наведене пројекте. АВП Сава ће промптно дјеловати и у првој фази издвојити 1,1 милион КМ за реализацију једног дијела пројеката који би требали бити реализирани у овој години - казао је министар Хрњић.

   

  Током састанка исказана је опредијељеност представника Агенције да у што краћем року распишу тендере и реализирају планиране активности и пројекте који би требали дјелимично помоћи у заштити од поплава.

   

  - Надлежности ове агенције су на водотоцима прве категорије. У Унско-санском кантону то су Уна, Унац, Сана, Саница и Клокот и ми ћемо уложити додатни напор како бисмо реализирали пројекте који дјелимично могу помоћи у спречавању поплава - казао је Прљача.

   

  Састанку с представницима Агенције за водно подручје ријеке Саве присуствовала је и начелница Службе за управљање пројектима при Федералном министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства Амина Смајић, саопћено је из Федералног министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства.