БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Федерација Босне и Херцеговине

Влада Федерације Босне и Херцеговине

Министар Вујановић са представницима пословне заједнице о увођењу нових законских рјешења у сектору онлине трговине

 • 24.03.2023.
 • Министар Вујановић са представницима пословне заједнице о увођењу нових законских рјешења у сектору онлине трговине

  Федерални министар трговине Златан Вујановић одржао је у сједишту Владе Федерације БиХ у Сарајеву састанак са представницима еЦоммерце Асоцијације у БиХ, чије чланице су компаније које играју значајну улогу у развоју онлине сектора трговине из технолошког, логистичког, финансијског и правног угла. Овом приликом разговарано је о Нацрту закона о унутрашњој трговини који је, на приједлог ресорног министарства трговине, Федерална влада утврдила 9. марта ове године и упутила у парламентарну процедуру.

  Овим законом, између осталога, предвиђено је увођење и експлицитно уређење појма онлине трговине. С циљем да се нови законски оквир у потпуности усклади са захтјевима тржишта и е-трговине, Федерално министарство трговине започело је разговоре са заинтересираним странама. Министар Вујановић на састанку је нагласио важност дијалога јавног и приватног сектора у креирању модерног и потицајног окружења за привредни развој.

  - Е-трговина биљежи високе стопе раста у протеклим годинама, а посебно је била важна њена улога током пандемије. Законски оквир је и до сада давао могућност регистрације ђелатности интернет трговине, али ће нова законска рјешења омогућити потицајно легислативно окружење како би се искористио потенцијал ове ђелатности. Нови закон је значајан и важан потицај у даљем расту и развоју овог вида трговине  - казао је министар Вујановић.

  Предсједник еЦоммерце Асоцијације у БиХ Орхан Газибеговић представио је резултате првог свеобухватног истраживања њеб схопова у БиХ. Како је истакао, више од 70 посто власника - испитаника сматра да је за развој онлине сектора трговине веома битна активна сарадња са надлежним институцијама БиХ. О развоју технологије и модерним рјешењима за организацију система е-трговине на састанку су говорили и представници ИТ компанија, банака, брзе поште, као и компанија са растућим уђелом е-трговине.

  С циљем изналаска оптималних рјешења која ће пратити најновија технолошка рјешења и достигнућа, те осигурати неометан раст и развој ове ђелатности, министар Вујановић најавио је наставак разговора са представницима пословне заједнице из ове области.