Министар Вујановић потписао уговоре са удружењима потрошача у Федерацији БиХ о додјели средстава

 • 11.10.2022.
 • Министар Вујановић потписао уговоре са удружењима потрошача у Федерацији БиХ о додјели средстава

  Федерални министар трговине Златан Вујановић данас је у Мостару с представницима удружења потрошача из Федерације Босне и Херцеговине потписао уговоре о додјели средстава „Текући трансфери непрофитним организацијама“ у 2022. години.

   

  Ове године Федерално министарство трговине је у Буџету Федерације БиХ осигурало 55.000 КМ за провођење пројеката и суфинансирање редовних активности ових удружења. Ријеч је о удружењима Клуб потрошача Оџак,    Савјет потрошача Босанско-подрињског кантона Горажде, Удружење потрошача Клуб потрошача ТК Тузла, Удруга за унапређење квалитете живљења ФУТУРА Мостар и Удружење потрошача опћине Какањ „Потрошач“.

   

  Ових пет удружења потрошача пријавила су се на јавни позив Министарства за расподјелу средстава и сва су испунила услове, те су им на основу утврђених критерија распоређена средства.

   

  Овом приликом, министар Вујановић је оцијенио како није у довољној мјери заступљена заштита потрошача путем удружења на територији Федерације БиХ, будући да ова удружења дјелују само у пет кантона. Такођер, нагласио је како су евидентно потребна побољшања и унапређење рада удружења, како у кадровским, тако и техничким капацитетима.

   

  Представници удружења су информирали министра о свакодневном раду и проблемима с којима се сусрећу, те планираним активностима и програмом рада за будући период.

   

  Министар Вујановић је представнике потрошача упознао са иницијативом Федералног министарства трговине упућеној Министарству вањске трговине и економских односа за израду новог закона о заштити потрошача у БиХ. Циљ доношења новог закона је унапређење законског оквира у складу с најбољом потрошачком праксом и актуелним прописима ЕУ у овој области.

   

  Федерално министарство трговине већ 15 година осигурава средства из буџета Федерације БиХ за удружења потрошача. Тако Министарство настоји унаприједити капацитете како би се њиховим дјеловањем што више грађана упозна с потрошачким правима и обвезама. Такођер, подршка се пружа како би удружења, у складу са својим кадровским могућностима, пружала савјетодавну и другу помоћ потрошачима у случају повреде њихових права.

   

  Паралелно с финансијском подршком Министарство континуирано пружа стручну помоћ удружењима и надзире њихов рад са аспекта законитости и оправданости трошења одобрених буџетских средстава, саопћено је из Федералног министарства трговине.