Министар Мартић: Подржано девет пројеката у Кантону Сарајево

 • 06.09.2022.
 • Министар Мартић: Подржано девет пројеката у Кантону Сарајево

  Федерални министар просторног уређења Јосип Мартић и представници локалне власти Кантона Сарајево потписали су данас у просторијама Министарства уговоре о суфинанцирању још пет пројеката из овог кантона које је подржало Федерално министарство просторног уређења путем јавног позива у укупном износу од 753.235 КМ.

  Министар Мартић је истакнуо како је Федерално министарство просторног уређења ове године подржало девет пројеката из Кантона Сарајево значајно већим износом него што је то био случај раније.

  - С обзиром да су из Прорачуна ФБиХ за 2022. годину издвојена већа финанцијска средства, ове године смо подржали девет пројеката који су испунили све прописане увјете, а тичу се санације штета насталих услијед поплава и клизишта, утопљавања зграда ради уштеде енергије као и заштите националних споменика - прецизирао је министар Мартић.

  Министру Мартићу су захвалили начелници опћина Нови Град и Стари Град, Семир Ефендић и Ибрахим Хаџибајрић. Истакнули су како је свака подршка добродошла, а поготово ова на почетку нове школске године од по 50.000 КМ за основне школе  „Осман Нури Хаџић“ и „Шејх Мухамед еф. Хаџијамаковић“.

  Начелник опћине Трново Ибро Берило је изразио посебну захвалност на додијељеним средствима од 150.000 КМ за санацију клизишта Макљен на магистралном путу М18.1 која су, како је нагласио, од великог значаја за локалну заједницу.

  Потписивању су назочили и начелник Опћине Илијаш Акиф Фазлић, који је потписао 80.000 КМ вриједан уговор за ревитализацију хисторијског подручја Стари град Дубровник - јужна кула, те у име удружења Тарикатски центар Хаџи Синанове текије у Сарајеву Сенад Халилагић и Менсур Сердаревић за пројект „Замјена кровне покривке на кули Хаџи Синанове текије“ у износу од 40.000 КМ.

  Уз раније, и данашњи уговори су потписани сукладно Одлуци Владе ФБиХ о усвајању Програма утрошка с критеријима расподјеле средстава.

  Федерално министарство просторног уређења саопћило је да је, када је Кантон Сарајево у питању, преостало још потписивање уговора са Опћином Ново Сарајево.