БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Федерација Босне и Херцеговине

Влада Федерације Босне и Херцеговине

Министар Лакић након састанка са представницима рудара: Ја сам оптимиста да ће доћи до законског рјешења и да ће рудари добити плате

  • 26.03.2024.
  • Министар Лакић након састанка са представницима рудара: Ја сам оптимиста да ће доћи до законског рјешења и да ће рудари добити плате

    На састанку министра енергије, рударства и индустрије Ведрана Лакића, вршиоца дужности генералног директора предузећа Електропривреда БиХ Санела Буљубашића и представника Савеза синдиката радника рудника ФБиХ, који је данас одржан у сједишту Владе Федерације БиХ у Сарајеву, није постигнут договор о исплати овогодишње јануарске и фебруарске плате радницима Рудника мрког угља Зеница.

    На конференцији за новинаре министар Лакић је са жаљењем констатирао да до договора са Синдикатом није дошло, али да ће партнери наставити тражити обострано задовољавајуће рјешење, јер је наведени синдикат партнер у позитивном смислу.

    Лакић је подсјетио на састанак од септембра прошле године, када је речено да Рудник мрког уља Зеница има превелики број запослених, више од 800, и да то не одговорама оптимуму производње. Тада је договорено да најмање 150 запосленика буде праведно, поштено и на достојанствен начин збринуто а производња да буде повећана. Од тада до данас је Електропривреда БиХ исплатила 41, 2 милиона КМ и збринуто је не 150, већ 199 радника, казао је Лакић. Број упослених је сведен на оптималан ниво, али производња није напредовала и остала је на нивоу од 30 и нешто више посто, што је апсолутно недовољно за приход који би омогућио исплату плата.

    - Наравно, поштујући радничка права, нисмо жељели то да проблематизирамо, те на састанку у Какњу, који смо недавно иницирали са истим институцијама, договорили смо да прихватимо обавезу без обзира на ниво производње, да исплатимо јануарску и фебруарску плату јер смо се обавезали на поштивање Колективног уговора. У овом тренутку, Електропривреда нема финансијске ни правне процедуре да би исплатила те двије плате, а с обзиром на све што је досад урадила кад је ријеч о овом руднику, тражили смо рјешења даље. Пронашли смо га у буџету ФБиХ сматрајући да треба  покушати помоћи да ове двије плате буду исплаћене. С обзиром на то да је процедура реализације федералног буџета другачија од процедуре финансијских исплата Електропривреде, за то нам је било потребно додатних 20 дана како би био донесен програм и усвојен на Влади, како би рудник Зеница урадио процедуралне предрадње те како бисмо на крају исплатили ове плате. Нажалост, то данас није прихватио Синдикат – казао је министар Лакић.

    - Ми се ипак не заустављамо, жеља нам је и ја сам оптимиста да ће доћи до законског рјешења,да ће рудари добити плате. Надам се рјешењима врло брзо – поручио је Федерални министар енергије, рударства и индустрије. 

    Вршилац дужности директора Електропривреде БиХ Санел Буљубашић је такођер изразио жаљење због изостанка договора са Синдикатом.

    Казао је како је први проблем који је детектовала нова управа Електропривреде била изузетно смањена производња у рудницима, те је управа, уз подршку Министарства енергије, рударства и индустрије, уложила максимум напора и дала 75 милиона КМ позајмица рудницима у оквиру концерна Еелектропривреде, од чега је 41 милион КМ завршио у Руднику Зеница у посљедњих пет мјесеци.

    - У посљедњих пет мјесеци, у руднику Зеница је приход био три милиона, а саме плате 10,1 милион. Упркос свим тим чињеницама, док смо имали финансијске и законске оквире, помагали смо зеничком руднику, али нажалост, у овом тренутнку Електропривреда није, првенствено у финансијској, а ни у законској могућности, да нађемо рјешенеје за ове двије плате - казао је Буљубашић.

    Ипак, заједно с ресорним федералним министарством и Владом Федерације, Електропривреда стоји на располагању за даљње разговоре и тражење рјешења, закључио је Буљубашић.