Министар Џиндић: Очекујем да ће и у Кантону Сарајево одмах реаговати и смањити цијену гаса грађанима

 • 12.01.2023.
 • Министар Џиндић: Очекујем да ће и у Кантону Сарајево одмах реаговати и смањити цијену гаса грађанима

  Федерални министар енергије, рударства и индустрије Нермин Џиндић поводом данашње одлуке Владе Федерације БиХ, којом је дата сагласност на смањење велепродајне цијене природног гаса за дистрибутивна привредна друштва на подручју ФБиХ, казао је да се ова одлука односи на први квартал 2023. године и да се примјењује од 1. јануара. Додао је да је одлука донесена на захтјев Привредног друштва Енергоинвест д.д. Сарајево који је упућен прије три дана, те да очекује да ће и кантонална предузећа реаговати што прије и умањити висину рачуна грађанима.  

  - Претходила је анализа коју је урадило Привредно друштво Енергоинвест и којом је  утврђено да је Газпром експорт смањио продајну цијену за скоро пет посто. Позитивна курсна разлика у овом тренутку према Енергоинвесту је имала другу кључну улогу и имали смо два повећања транспортног трошка кроз ентитет Република Српска за више од 50 посто. Кад то све саберемо дошли смо до израчуна да је 9,6 посто у овом тренутку смањење које је финално данас и одобрено. Очекујемо да ће и кантонална предузећа дјеловати одмах данас или евентуално сутра и ово смањење прослиједити према рачунима грађана Федерације, односно грађана Кантона Сарајево који користе овај енергент за гријање или за неку другу дјелатност - изјавио је министар Џиндић.

  Подсјетио је и да су на нивоу Федерације БиХ раније донесене одлуке о субвенционирању електричне енергије.

  - Ми смо на нивоу Федерације усвојили и донијели одлуку везану за субвенцију за електричну енергију, с обзиром да се ми бавимо производњом електричне енергије. Што се тиче плина, то је надлежност Кантона Сарајево и они би требали у сваком случају пратити овај вал смањења цијена од 9,6 процената и евентуално у том обиму до десет процената субвенционирати гријање грађанима Кантона Сарајево - казао је министар Џиндић.

  Данашњом одлуком Федералне владе велепродајна цијена природног гаса за дистрибутивна привредна друштва на подручју ФБиХ износи 990 КМ/1.000 См3, односно 0,990 КМ/См3, а ријеч је о смањењу цијене за 9,6 посто, са досадашњих 1.095 на 990 КМ/1.000 См3 (0,990 КМ/См3), без урачунатог ПДВ-а.