БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Федерација Босне и Херцеговине

Влада Федерације Босне и Херцеговине

Љетно рачунање времена почиње у недјељу

  • 25.03.2024.
  • Љетно рачунање времена почиње у недјељу

    Федерално министарство рада и социјалне политике саопћило је да у недјељу 31. марта почиње љетно рачунање времена, тако што се казаљке сата помјерају један сат унапријед, односно са 2 на 3 сата.

    Из Министарства подсјећају и на важност придржавања стандарда сигурности и заштите на раду, посебно у љетној сезони, када високе температуре, изложеност сунцу и повећана активност на отвореном, могу представљати ризик за здравље радника.

    Федерално министарство рада и социјалне политике позива све послодавце да на вријеме подузму све потребне мјере како би осигурали сигурне и здраве услове рада за своје запослене током љетних мјесеци.

    - Свјесни смо да љетна сезона доноси са собом повећану активност у одређеним секторима, попут туризма, пољопривреде и грађевинарства. Стога позивамо и раднике да буду посебно опрезни и да се придржавају прописаних сигурносних мјера како би заштитили своје здравље и добробит. Ово подразумијева пружање адекватне заштите од врућине, редовне паузе за одмор и хидратацију, као и прилагођавање радног распореда, како би се избјегло излагање највећим врућинама током љетних дана - саопћено је из Федералног министарства.

    У саопћењу се наводи да ће Федерално министарство рада и социјалне политике наставити пратити поштивање законских прописа о заштити на раду, те сарађивати са релевантним институцијама како би се појачала сигурност и заштита на раду свих радника.