Испуњење Новалићевог обећања: За обнову Партизанског гробља Мостар 200.000 КМ

 • 28.07.2022.
 • Испуњење Новалићевог обећања: За обнову Партизанског гробља Мостар 200.000 КМ

  Како је премијер Федерације БиХ Фадил Новалић и најавио 15. јуна ове године, након вандалског скрнављења Партизанског гробља Мостар, Влада Федерације БиХ данас је донијела одлуку о улагању средстава да се овај споменик опет обнови.

  На сједници је, наиме, једногласно усвојена одлука о издвајању 200.000 КМ Агенцији “Стари Град” Мостар за обнову санацију, ревитализацију и илуминацију Партизанског спомен гробља.

  Влада је у оквиру измијењене раније одлуке о Програму утрошка средстава за суфинансирање изградње спомен обиљежја, уређења мезарја и гробаља, из овогодишњег федералног буџета одлучила издвојити 1,1 милион КМ, умјесто раније планираних 100.000.

  Осим 200.000 за Партизанско гробље у Мостару, 400.000 КМ издвојит ће се за суфинансирање изградње Музеја 505. Витешке бригаде Петог корпуса Армије РБиХ у Бужиму. Такођер, 300.000 бит ће додијељено за изградњу меморијалног центра Гробље мира – Биле. Удружењу бораца “Патриотске лиге Градачац” бит ће дозначено 100.000 КМ.

  Подсјећања ради, премијер Новалић се и 2018. године заједно са мостарским ентузијастима заложио за обнову Партизанског гробља Мостар који је и национални споменик БиХ.

  Новалић је обећао, након вандалског чина уништавања свих 700 спомен-плоча Партизанског гробља, да ће му се опет вратити стари сјај. Уз најоштрију осуду овог гнусног чина премијер је исказао очекивања да ће његови виновници бити што прије откривени и најстрожије санкционисани.

  - И даље се надамо да ће барбари бити откривени и адекватно кажњени. Очекујемо такођер да ће његова заштита на нивоу Града Мостара бити боље уређена, како се вандализам не би поновио. Што је до нас, ми ћемо учинити и, како сам и најавио, данас је Влада одобрила 200.000 КМ за обнову овог хисторијски важног споменика за БиХ- изјавио је премијер Новалић.