Испуњена већина захтјева демобилисаних бораца из Брчког упућених Влади ФБиХ

 • 23.09.2022.
 • Испуњена већина захтјева демобилисаних бораца из Брчког упућених Влади ФБиХ

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић, помоћник федералног министра за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата Мирза Терзо, градоначелник Брчко дистрикта БиХ Есед Кадрић и предсједник Координације борачких савеза проистеклих из Армије РБиХ Аљо Бошњаковић, били су гости данашње трибине „Положај бранилаца у Брчко дистрикту БиХ и актуелна питања“, која је у организацији „Удружења демобилисаних бораца Армије Републике Босне и Херцеговине 1992-1995. Брчко дистрикт БиХ“ одржана у Горњем Рахићу код Брчког.

  Премијер Новалић казао је да све активности које Влада Федерације БиХ предузима према Брчко дистрикту у посљедњем периоду имају за циљ повећање присуства Федералне владе у Дистрикту.

  - Влада Федерације се активно укључила у рјешавање статусних питања грађана Брчко дистрикта. Да бисмо њихова права изједначили са правима грађана Федерације биле су неопходне измјене закона које ће грађанима Дистрикта гарантирати сва права која остварују грађани Федерације БиХ. И данашње присуство на овој трибини с намјером је да покажемо Брчацима да је Влада Федерације „сувласник“ Брчко дистрикта те да има намјеру активно радити на рјешавању проблема свих грађана, а нарочито осјетљивих категорија какве су демобилисани борци и породице шехида и погинулих бораца- казао је Новалић.

  Терзо је изјавио да је испуњена већина захтјева демобилисаних бораца који су до сада упућени из Брчко дистрикта БиХ према Влади Федерације.

  - Кроз измјене сета борачког закона побољшали смо статус породица шехида и погинулих бораца, као и породица ратних војних инвалида и оно што је најбитније увели смо тзв. „швицарску формулу“ тако да та популација неће више зависити од било кога ко сједи у Влади, него ће сваке године законски њихове накнаде расти. Када је ријеч о демобилисаним борцима, кроз измјене закона обухваћени су сви борци који имају пребивалиште на подручју Брчко дистрикта БиХ и РС-а. Овим измјенама сви борци ће остварити право на егзистенцијалну накнаду на нивоу Федерације. Према процјенама, већ 1.700 повратника у РС и Брчко дистрикту БиХ остварује ово право - казао је Терзо.

  Предсједник Координације борачких савеза Бошњаковић рекао је да су измјене борачких закона завршене до средине априла 2022. године, те да су у знатној мјери поправиле статус борачке поулације и њихових породица.

  - Што се тиче Закона о основним правима бораца и чланова њихових породица срамно је било колика су примања имали родитељи шехида и погинулих бораца и то је, хвала Богу, исправљено. Када је ријеч о ратним војним инвалидима, за 100 посто су повећане накнаде за туђу његу- изјавио је Бошњаковић.

  Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Есед Кадрић је казао да је данашња трибина добра прилика да се анализира реализација постављених циљева који се тичу права борачких категорија.

  - Захваљујући заједничким средствима Владе Федерације БиХ и Брчко дистрикта БиХ у Брчком је изграђена стамбена зграда намијењена демобилисаним борцима Армије РБиХ и ХВО-а. Зграда има 25 стамбених јединица од којих ће 13 бити додијељено борцима Армије РБиХ и 12 борцима ХВО-а. Одмах на почетку рада Владе Брчко дистрикта у овом саставу измијенили смо и локални закон о јавној имовини како би будуће кориснике могли директно увести у власништво станова- казао је Кадрић.