Исплаћене новчане подршке пољопривредницима у Федерацији БиХ

 • 23.02.2024.
 • Исплаћене новчане подршке пољопривредницима у Федерацији БиХ

  Федерално министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства саопћило је да је готово укупан износ средстава из Буџета Федерације БиХ намијењених пољопривредним произвођачима и прерађивачима за протеклу годину, упућен према банкама како би био исплаћен на рачуне корисника. Ово је установљено након увида у јединствену апликацију намијењену трезорском пословању којом управља Федерално министарство финансија, саопћено је из Федералног министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства.  

  За производњу су исплаћене новчане подршке у износу нешто већем од 115 милиона КМ, у које је уврштен и посљедњи квартал 2022. године. Од тога је за анималну производњу исплаћено 90,1 милион КМ, а за биљну 25 милиона КМ.

  - Улагања која смо имали у претходној години, те повећања која нас очекују у овој години, требају оснажити пољопривредни сектор, унаприједити и потаћи производњу хране и тиме осигурати задовољавање основних потреба становништва у Федерацији БиХ - казао је министар Хрњић по објављивању података у улагањима у пољопривредни сектор у ФБиХ за 2023. годину.

  Како се наводи, у анималној производњи највише средстава исплаћено је за производњу свјежег крављег млијека у износу од 54,3 милиона КМ, потом за узгој расплодне стоке (овце) 8,3 милиона КМ и производњу у систему крава-теле 5,7 милиона КМ.

  Када је ријеч о биљној производњи највише средстава исплаћено је за производњу крушних жита (пшеница и раж), укупно 6 милиона КМ. Слиједи производња силажног кукуруза грашка, грахорице и ДТС-а с 3,9 милиона КМ, те производња грожђа и маслина с 3,1 милион КМ.

  За Модел руралног развоја, у оквиру којег су пољопривредни произвођачи и прерађивачи с подручја Федерације БиХ могли поднијети захтјеве од 1.8.2022. до 1.8.2023. године, исплаћено је 44,1 милион КМ. Федерално министарство пољопривреде у оквиру наведеног модела обрадило је 3.056 захтјева, а утврђени износ за исплату новчаних подршки је 41,93 посто.  

  Подршка инвестицијама за изградњу или проширењу, односно опремање грађевинских објеката у сврху обављања дораде и прераде пољопривредних производа, износи 10 милиона КМ.

  Кроз Модел осталих подршки исплаћено је 5,9 милиона КМ, а Развојној банци Федерације БиХ дозначен је износ од 5 милиона КМ с циљем формирања повољне кредитне линије за пољопривредне произвођаче у Федерацији БиХ, саопћено је из Федералног министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства.