Иницијатива Вијећу министара БиХ: Затражено привремено привремено укидање ПДВ-а на природни гас у трајању од шест мјесеци

 • 25.08.2022.
 • Иницијатива Вијећу министара БиХ: Затражено привремено привремено укидање ПДВ-а на природни гас у трајању од шест мјесеци

  Влада ФБиХ данас је усвојила информацију Федералног министарства енергије, рударства и индустрије  о кретању цијена природног гаса, с приједлогом за ублажавање посљедица удара раста цијена овог енергента на његове крајње потрошаче.

  Федерална влада покреће иницијативу према Вијећу министара БиХ за подузимање активности на привременом укидању стопе пореза на додану вриједност (ПДВ) на природни гас у трајању од шест мјесеци.

  Влада је задужила премијера ФБиХ да ову иницијативу упути Вијећу министара БиХ, а Федерално министарство енергије, рударства и индустрије да текст иницијативе достави Генералном секретаријату Владе ФБиХ.

  У иницијативи је наведено да је Влада ФБиХ анализирала раст цијена природног гаса у претходном периоду и закључила да су његова поскупљења погодила све потрошаче, посебно домаћинства, што је значајно утицало на стандард грађана и довело у питање могућност измиривања рачуна за потрошени природни гас.

  Два узастопна повећања цијена природног гаса узрокована су повећањем цијене од стране Газпрома према Енергоинвесту, као једином снабдјевачу у ФБиХ, а која су резултат повећања цијена нафтних деривата на свјетским берзама за које се веже и цијена природног гаса, као и негативним курсним разликама.

  Пројекције даљњег кретања цијене природног гаса тешко је планирати, јер су цијене нафтних деривата условљене глобалним стањем и политичким утицајима у Европи и свијету.

  Како је истакнуто, усвајање иницијативе Владе ФБиХ би допринијело ублажавању посљедица пораста цијена природног гаса на грађане и очувању њиховог стандарда, а уједно и на све крајње потрошаче природног гаса, укључујући и индустријске компаније које користе овај енергент, а што би, у коначници, резултирало и смањењем инфлације