Из Федералне управе за инспекцијске послова саопћено је да су ова управа и Привредна комора Федерације БиХ организовале једнодневно савјетовање о проведби новог Закона о контроли и ограниченој употреби духана, духанских производа и осталих производа за пушење и Правилника о условима за посебне просторе за пушење у смислу изузетака од забране пушења. На догађају су учествовали представници кантоналних инспекцијских органа, а пружене су им потребне смјернице за ефикасну проведбу ових законских рјешења, која доносе значајне промјене за власнике угоститељских објеката, али и јавност.
У саопћењу Федералне управе за инспекцијске послова наводе да нови закон строго забрањује пушење у свим затвореним јавним просторима, укључујући угоститељске објекте, радна мјеста и јавни пријевоз. Ова забрана обухвата духанске и биљне производе за пушење, наргиле и водене луле. Употреба технологије загријавања духана није забрањена. Циљ савјетовања је пружање увида у релевантне законске одредбе, као и јасне смјернице из Правилника које детаљније објашњавају изузетке од забране пушења, те размјену искустава и информација с терена и из праксе.
Директорица Федералне управе за инспекцијске послове Ивана Првуловић је истакла опређељење Управе да кроз ово савјетовање, те будућу сарадњу и координацију с кантоналним инспекцијским органима пружи допринос у примјени и надзору законских прописа које имају огроман утицај на здравље.
- Овај закон није само правни оквир, него и важан алат за заштиту здравља и унапређење квалитете живота. Његова примјена има директне посљедице на смањење изложености духанском диму и потицање здравијих животних навика, а улога инспектора је кључна у осигуравању досљедног и ефикасног провођења прописаних мјера – рекла је директорица Првуловић.
Изразила је наду да ће савјетовање инспекорима пружити корисне информације и разријешити евентуалне дилеме.
Предсједник Привредне коморе ФБиХ Мирсад Јашарспахић нагласио је важност прилагођавања угоститеља новим законским прописима.
- Власници угоститељских објеката дужни су ускладити свој рад са одредбама Правилника у року од шест мјесеци. Како бисмо им олакшали овај процес, покренули смо информативну кампању и низ едукативних садржаја за представнике Хореца сектора. Једнако важни су и инспекцијски органи, под чијим будним надзором се процес и одвија - истакао је Јашарспахић.
Из Управе истичу да се једна од кључних одредби Правилника односи на обавезу физичког одвајања простора за пушење у угоститељским објектима већим од 50 квадратних метара, који морају бити опремљени адекватним системима вентилације и филтрације зрака. У мањим објектима, гдје се служи само пиће, пушење може бити дозвољено, под условом да су простори правилно вентилирани. До почетка примјена Правилника, 13. децембра 2024. године, инспекцијски надзор ће бити савјетодаван, с циљем што ефикаснијег прилагођавања угоститеља новим прописима. Новчане казне за прекршаје износе од 2.000 до 5.000 КМ за правна, односно од 300 до 1.000 КМ за одговорна лица.
Директорица Првуловић и предсједник Јашарспахића позвали су на активну сарадњу свих актера како би процес прилагођавања новим законским одредбама протекао што успјешније, саопћено је из Федералне управе за инспекцијске послове.