Формирана јединица за имплементацију пројекта изградње „Палате правде Федерације БиХ“

 • 23.03.2023.
 • Формирана јединица за имплементацију пројекта изградње „Палате правде Федерације БиХ“

  Влада Федерације БиХ прихватила је информацију Службе за заједничке послове органа и тијела ФБиХ, те донијела рјешење о формирању Јединице за имплементацију пројекта изградње „Палате правде Федерације Босне и Херцеговине“. Задатак Јединице је да активно ради на осигурању трајног рјешења смјештаја Федералног тужилаштва и Врховног суда ФБиХ са Посебним одјелима, као и Судске полиције ФБиХ, односно проведби пројекта изградње „Палате правде Федерације БиХ“.

  Овим је настављена проведба Владиних закључака од 22. децембра прошле године, чији циљ је успостава и изградња правосудне палате у коју ће бити смјештени Посебни одјели за борбу против корупције при Врховном суду ФБиХ и Федералном тужилаштву. Према тим закључцима, Влада се обавезала да ће у саставу Службе за заједничке послове формирати Јединицу за имплементацију овог пројекта, те осигурати материјално - техничке услове за њен рад.

  У информацији са данашње сједнице, уз остало наведено је да је формирање ове јединице обавеза и из Акционог плана Владе ФБиХ за рјешавање смјештаја Посебних одјела, као и из Меморандума о сарадњи Владе ФБиХ и Високог судског и тужилачког вијећа БиХ. Овим меморандумом који су почетком ове године потписали федерални премијер и предсједник ВСТВ-а осигуравају се услови за успостављање Посебних одјела и проведбу Закона о сузбијању корупције и организираног криминала у ФБиХ.

  Јединицу за имплементацију пројекта изградње „Палате правде Федерације БиХ“ чине шеф тима проф. др. Елдан Мујановић, који је и предсједник Антикорупционог тима Владе ФБиХ, а чланови су Адмир Суљагић и Кенан Алишах (представници ВСТВ-а), суткиња Божидарка Дугоњић (Врховни суд ФБиХ), тужитељица Лејла Хасанбеговић (Федерално тужилаштво), Махир Смаилбеговић (Судска полиција ФБиХ), Дамир Шапина (Федерално министарство правде), Асим Панџић (Федерално министарство финансија), те Данијел Вујица (представник Службе за заједничке послове органа и тијела ФБиХ). 

  Иначе, чланови ове јединице предложени су испред надлежних органа укључених у проведбу пројекта, а приједлог је Влади доставила Служба за заједничке послове у складу са добијеним задужењима. У раду Јединице за имплементацију пројекта изградње „Палате правде Федерације БиХ“ учествоват ће, по потреби, и други експерти које предложе представници правосудних институција и ВСТВ-а БиХ. Средства за њен рад осигурана су у федералном буџету, такођер, у складу са закључцима Владе од 22. децембра прошле године.