ФМРСП: Законом о јединственим начелима и оквиру материјалне подршке особама са инвалидитетом мјесечне накнаде расту на максимално 700,90 КМ

 • 15.03.2023.
 • ФМРСП: Законом о јединственим начелима и оквиру материјалне подршке особама са инвалидитетом мјесечне накнаде расту на максимално 700,90 КМ

  Федерално министарство рада и социјалне политике саопћило је да је на дневном реду данашње сједнице Заступничког дома Парламента Федерације БиХ и Нацрт закона о јединственим начелима и оквиру материјалне подршке особама са инвалидитетом, који је на приједлог овог министарства утврдила Влада ФБиХ.

   

  Истичу да се ради о Закону којим се на системски начин уређује питање материјалне подршке особа са инвалидитетом, те да је у припреми Закона посебну сарадњу Министарство остварило са Вијећем особа са инвалидитетом ФБиХ.

   

  Важећи Закон о основама социјалне заштите, заштите цивилних жртава рата и заштите породице са дјецом, како напомињу, мијењан је седам пута, те се приступило изради четири потпуно нова закона, укључујући и овај, којим се уређују питања заштите особа са инвалидитетом.       

                                                                                                                                      

  - Циљ Закона је да особе са инвалидитетом у потпуности остваре своја права, да равноправно учествују у свим областима друштвеног живота, као што су социјална заштита, здравство, образовање, слобода избора, спорт, рекреација и запошљавање – истакао је федерални министар рада и социјалне политике Веско Дрљача.

   

  На овај начин се, напомиње министар Дрљача, дјелимично исправља вишегодишња неправда према особама са инвалидитетом, јер њихове накнаде нису повећавале дуго времена, посебно у односу на скупине ратних војних инвалида и цивилних жртава рата. 

                                                                                                                          

  Такођер, Институт за медицинско вјештачење здравственог стања први пут је донио Правилник о критеријима и поступку медицинског вјештачења здравственог стања и Јединствену листу инвалидитета за све особе са инвалидитетом, без обзира на услов настанка инвалидитета, а у складу са Листом свјетске здравствене организације. Ова два документа су основ за оцјене здравственог стања за све подносиоце захтјева по одредбама овог закона.

   

  Из Министарства наводе да се основица за обрачун новчаних давања веже за 80 посто најниже цијене рада у ФБиХ, која износи 596 КМ, тако да основица износи 476,80 КМ. Она се усклађује са растом најниже цјене рада. Висина личне инвалиднине за прву категорију (оштећење организма 100 посто) износи 40 посто од основице и бит ће 190,72 КМ, а за другу категорију (оштећење организма 90 посто) накнада је 30 посто основице, односно 143,04 КМ.

  Мјесечна накнада - додатак за његу и помоћ прве категорије лица која не могу самостално обављати основне потребе износи 100 посто основице. За другу категорију лица која могу дјелимично обављати основне потребе, накнада је 50 посто од основице. Висина накнаде за ортопедски додатак је  седам посто од основице и износи 33,38 КМ мјесечно.

   

  Укупно предложени максимални износ мјесечне новчане накнаде за особе са инвалидитетом је 700,90 КМ, док је до сада ова накнада била 403 КМ, саопћено је из Федералног министарства рада и социјалне политике.