ФМРОИ: За подршку младим подузетницима повратницима у развоју почетних бизниса 654.218,86 КМ

 • 09.08.2022.
 • ФМРОИ: За подршку младим подузетницима повратницима у развоју почетних бизниса 654.218,86 КМ

  Федерални министар расељених особа и избејглица Един Рамић и 47 одабраних корисника из 14 опћина и градова из Републике Српске данас су у Теслићу потписали уговоре за подршку повратницима у развоју почетних бизниса. Вриједност потписаних уговора износи 654.218,86 КМ.

   

  - У 2022. години се на јавни позив пријавило 148 пословних субјеката из оба ентитета и Брчко Дистрикта БиХ, што је највећи број апликаната до сада и већи је за 15 посто и у односу на прошлу годину, а удвостручен у односу на раније. Посебно нас радује да су 34 посто од укупног броја корисника жене подузетнице, а чак 45 посто млађе животне доби до 35 година. Заступљен је врло широк дијапазон различитих дјелатности од производних дјелатности и традиционалних старих заната, до туристичких, транспортних и  услуга у ИТ сектору. Реализацијом потписаних уговора дајемо нову вриједност за 14 повратничких средина у РС - казао је министар Рамић.

   

  Међу потписницима уговора о намјенском кориштењу одобрених средстава је и Мејрима Капић из Теслића, која се бави производњом и продајом пекарских производа.

   

  - Своју пословну идеју развијам протеклих неколико мјесеци. Као и за сваки други посао, у почетку су неопходна додатна улагања, посвећеност и подршка других. Указала нам се потреба за проширивањем капацитета и набавком савременије опреме. Видјели смо своју шансу у јавном позиву Министарства. Пријавили смо се и дошли до реализације. Ова подршка нам потврђује да је неко препознао наш ентузијазам и жељу да останемо и опстанемо у мјеста гдје смо се вратили - истиче Капић.

   

  Уговоре су потписали корисници пројекта из Бијељине, Бања Луке, Дервенте, Добоја, Фоче, Источног Мостара, Котор-Вароши, Модриче, Осмака, Приједора, Теслића, Угљевика, Вукосавља и Зворника.

   

  Иначе, Федерално министарство расељених особа и избјеглица овај вид подршке пружа од 2017. године, а кроз програм је до 2021. године подржано 270 стартуп фирми, за што је Федерално министарство издвојило  више од 2,1 милиона КМ.

   

  Право учешћа имају правне и физичке особе, пословни субјекти или обртници/предузетници који су  у почетној фази пословања (максимално до 18 мјесеци), у власништву повратника, с пребивалиштем у повратничким зонама на подручју ФБиХ, РС и Брчко Дистрикта БиХ.