ФМРОИ: Подршка првом запослењу и почетном бизнису повратника

 • 30.09.2022.
 • ФМРОИ: Подршка првом запослењу и почетном бизнису повратника

  Из Федералног министарства расељених особа и избјеглица саопћено је да су у склопу провођења програма подршке повратницима у обављању приправничког стажа и оснивања почетног бизниса потписани уговори с представници корисника одабраних путем јавног позива.

   

  Пројект подршке младима у обављању приправничког стажа је значајна подршка онима који тек заврше факултете.

   

  Федерални министар расељених особа и избјеглица Един Рамић нагласио је да је за реализацију овог програма издвојено више од 450.000 КМ у овој години.

   

  - Потписивањем уговора ће бити обезбјеђено обављање приправничког стажа за укупно 53 кандидата, код 33 послодавца у 22 опћине на простору цијеле Босне и Херцеговине. Углавном су то млади људи и то нас радује - рекао је министар Рамић.

   

  Истакнуто је да се оснивањем почетних бизниса у повратничким мјестима развија подузетнички дух код младих људи.

   

  С подручја Федерације БиХ и Брчко Дистрикта БиХ уговоре је потписало 70 корисника, а раније су потписани уговори са 47 корисника с подручја Републике Српске.

   

  - У 2022. години се на јавни позив пријавило 148 пословних субјеката из оба ентитета и Брчко Дистрикта БиХ, што је највећи број апликаната до сада и већи је за 15 посто у односу на прошлу годину, а удвостручен у односу на раније. Посебно нас радује да су 34 посто од укупног броја корисника жене подузетнице, а чак 45 посто млађе животне доби до 35 година. Заступљен је врло широк дијапазон различитих дјелатности од производних дјелатности и традиционалних старих заната, до туристичких, транспортних и  услуга у ИТ сектору. У периоду 2017 - 2022. година подржали смо 387 пословних идеја укупне вриједности преко 2,7 милиона КМ - казао је министар Рамић.