ФМПУ: За обнову Манастира Удрим издвојено 80.000 КМ

 • 08.08.2022.
 • ФМПУ: За обнову Манастира Удрим издвојено 80.000 КМ

  Федерални министар просторног уређења Јосип Мартић и администратор Манастира Удрим протојереј ставрофор Зоран Живковић потписали су јучер у Гостовићу код Завидовића уговор о суфинансирању уређења овог манастира. Средства од 80.000 КМ додијељена су овом манастиру путем јавног позива из области заштите националних споменика.

  - И раније смо подржавали обнову Манастира Удрим, стога сам увјерен како ће и овогодишња средства убрзати процес обнове овог значајног средњовјековног здања - поручио је министар Мартић и додао како је завршетак радова на овом културном добру од изнимне важности за Српску православну цркву и све њезине вјернике.

  Протојереј ставрофор Зоран Живковић је захвалио министру Мартићу на досадашњој подршци на обнови Манастира Удрим. Нагласио је како без подршке институција не би успјели тако темељито изводити опсежан поступак реновирања овог објекта који има непроцјењиву вриједност.

  Том приликом протојереј Живковић је уручио захвалнице министру Мартићу и његовим помоћницима Љуби Тадић и Здравку Буљети за пружену помоћ.

  Манастир Удрим припада Православној митрополији Дабробосанској и налази се у близини Завидовића. Изграђен је у 14. стољећу, а порушен прије отприлике 300 година у вријеме аустријско-турског рата. Тијеком археолошких истраживања, које је обавио Музеј из Добоја, у његовим рушевинама пронађени су предмети из средњег вијека, саопћено је из Федералног министарства просторног уређења.