ФМПУ: Пројектима из Маглаја и Завидовића подршка више од 1,2 милиона КМ

 • 04.08.2022.
 • ФМПУ: Пројектима из Маглаја и Завидовића подршка више од 1,2 милиона КМ

  Федерални министар просторног уређења Јосип Мартић данас је с начелником Маглаја Мирсадом Махмутагићем и градоначелником Завидовића Хашимом Мујановићем потписао уговоре за неколико пројеката из Зеничко-добојског кантона. Пројекти из ових мјеста који су аплицирали на јавни позив Министарства и испунили све формално правне услове осигурали су финансијску подршку од 1.243.000 КМ.

  Министар Мартић је с градоначелником Мујановићем потписао шест уговора укупне вриједности 680.000 КМ, путем којих ће бити санирано и асфалтирано неколико локалних путева оштећених у поплавама и клизиштима. Ријеч је о санацији цесте Завидовићи-Долина-Глобарица, реконструкцији и асфалтирању локалне цесте Доња Ловница-Горња Ловница, реконструкцији цесте Каменица-Митровићи-Машица, изградњи моста преко ријеке Криваје у насеље Стог, санацији локалне цесте Завидовићи-Биљачић-Бранковићи. Подржан је и пројект из области утопљавања зграда, а ради се и санација фасаде у ЈУ ОШ Хајдеровићи.

  Министар Мартић је изразио увјерење да ће ова финансијска подршка, која је осигурана из Буџета Федерације БиХ за 2022. годину, допринијети већој сигурности становништва и инфраструктуре у циљаним подручјима, као и одрживости улагања у развој и опоравак.  

  Градоначелник Мујановић захвалио је министру Мартићу на досадашњој подршци, те изразио наду да ће сарадња између Федералног министарства просторног уређења и Града Завидовића бити настављена.

  Такођер, министар Мартић и начелник Опћине Маглај Мирсад Махмутагић потписали су четири уговора за пројекате из ове опћине.

  У питању су санација и уређење црквеног дворишта жупе св. Леополда Мандића, санација поплавама и клизиштима оштећеног пута Лијешница-Фојница, санација поплавама и клизиштима оштећених локалних цеста и уништене инфраструктуре у Маглају, те провођење мјера енергетске ефикасности у Спортској дворани у Маглају.

  - Укупан износ за суфинансирање пројеката из Маглаја износи 483.000 КМ. Надам се како ћете захваљујући овој подршци, на квалитетан начин, санирати постојећа оштећења настала услијед поплава, као и пројекте који се тичу радова у Цркви св. Леополда Мандића и Спортској дворани у Маглају - казао је министар Мартић, саопћено је из Федералног министарства просторног уређења.