БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Федерација Босне и Херцеговине

Влада Федерације Босне и Херцеговине

Федерално министарство околиша и туризма и Развојна банка ФБиХ: Бескаматни кредити за сектор туризма

  • 19.12.2023.
  • Федерално министарство околиша и туризма и Развојна банка ФБиХ: Бескаматни кредити за сектор туризма

    Федерална министрица околиша и туризма Насиха Поздер и в.д. предсједник Управе Развојне банке ФБиХ. Борислав Трлин потписали су данас Протокол о пословној сарадњи и Уговор о формирању намјенског депозита између Федералног министарства околиша и туризма и Развојне банке ФБиХ.

    Како је саопћено из Банке, с циљем што адекватнијег развоја малог и средњег, али и великог туристичког подузетништва у ФБиХ успостављен је систем подршке путем повољног дугорочног кредита за партнере Развојне банке ФБиХ.

    Федерално министарство околиша и туризма је у Буџету Федерације Босне и Херцеговине за 2023. годину издвојило износ од милион КМ, за намјену субвенционирања једнократне накнаде за обраду кредитног захтјева и камате за кредите одобрене из Кредитне линије за дугорочно кредитирање туристичког сектора Развојне банке ФБиХ.

    Редовна камата ће бити субвенционирана од стране Федералног министарства околиша и туризма у висини 2,50 посто за цијело вријеме отплате кредита (укључујући и граце период), као и једнократне накнаде за обраду кредитног захтјева која ће бити субвенционирана у стопостотном износу.

    Циљ је осигурати развој иновираних, специјализираних и уобичајених туристичких производа као и активирање нових туристичких производа веће додане вриједности. То изискује повећање квалитета смјештајних капацитета и укључивање што већег броја локалних подузетника и њихових производа/услуга у дестинацијски ланац вриједности, што осигурава тржишну диференцијацију засновану на локалном и аутентичном, наведено је у саопћењу.