Федерално министарство околиша и туризма и Развојна банка ФБиХ: Бескаматни кредити за сектор туризма

 • 31.03.2023.
 • Федерално министарство околиша и туризма и Развојна банка ФБиХ: Бескаматни кредити за сектор туризма

  Федерална министрица околиша и туризма Едита Ђапо потписала је данас протокол о пословној сарадњи и уговор о формирању намјенског депозита с предсједницом Управе Развојне банке Федерације БиХ Мерсихом Слипичевић, којим су привредницима омогућени бескаматни кредити за финансирање пројеката из области туризма.

   

  Федерално министарство околиша и туризма је у Буџету Федерације БиХ за 2023. годину издвојило 1.000.000 КМ за намјену субвенционирања једнократне накнаде за обраду кредитног захтјева и камате  одобрене из Кредитне линије за дугорочно кредитирање туристичког сектора Развојне банке ФБиХ.

   

  На овај начин новим корисницима омогућено је кориштење кредитних средстава за финансирање пројеката из области туристичко-угоститељске дјелатности, уз субвенционирање камате од стране Министарства у висини 2,50 посто, за све вријеме отплате кредита (укључујући и граце период), као и једнократне накнаде за обраду кредитног захтјева у 100 постотном износу.

   

  - Министарство интензивно ради на пројектима који доприносе развоју туризма. Изузетно сам сретна због чињенице да смо успоставили бескаматну кредитну линију с Развојном банком, јер на овај начин можемо помоћи туристичком сектору у Федерацији БиХ. На програм финансирања камата и трошкова обраде кредита одлучили  смо се јер постоји велики интерес туристичких привредника за повољним новчаним средствима и ми смо им омогућили потпуно бесплатан новац за инвестиције. Вјерујемо да ће реализација ове кредитне линије резултирати замахом у развоју и модернизацији наших туристичких капацитета - нагласила је министрица Ђапо.

   

  Средства Кредитне линије за дугорочно кредитирање туристичког сектора намијењена су за финансирање сталних и текућих средстава. Када је ријеч о сталним средствима она су намијењана за изградњу нових и повећање квалитете постојећих капацитета, затим изградњу тематских садржаја и смјештајних објеката намијењених тржиштима посебних интереса, те претварање соба/апартмана у кућанствима у мале породичне хотеле. Такођер, намијењена су и за ревитализацију традицијских кућа у селима/засеоцима, изградњу еко села са пратећим садржајима, аутокампова и слично.

   

  - У циљу што адекватнијег развоја малог и средњег, али и великог туристичког сектора у Федерације БиХ успоставили смо систем подршке путем повољног дугорочног кредита за наше партнере. Жеља нам је осигурати развој иновираних, специјализираних и уобичајених туристичких производа, као и активирање нових туристичких производа веће додане вриједности - истакла је Слипичевић, саопћено је из Федералног министарства околиша и туризма.