Федерација шаље првих 86 спасилаца у Турску, вечерас отпутовао први тим

 • 07.02.2023.
 • Федерација шаље првих 86 спасилаца у Турску, вечерас отпутовао први тим

  Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић и амбасадор Турске у нашој земљи Садик Бабур Гиргин испратили су вечерас првих 25 припадника УСАР тима Федералне специјализиране јединице за спашавање из рушевина, који су из Сарајева кренули за Турску како би пружили помоћ након разорног земљотреса који је земљу погодио јучер ујутро.

  Први дио ове јединице са свом потребном опремом и два потражна пса путује копном. Зрачним путем отпутоват ће други тим од 17 припадника УСАР јединице, као дио интервентне помоћи са личном опремом и два потражна пса. Они крећу у јутарњим сатима за Турску са Сарајевског аеродрома.

  Премијер Новалић је истакао да је ријеч о обученим спасиоцима из састава Федералне управе цивилне заштите.

  - То није само људска посада, него и комплетна опрема која је у овом тренутку значајна. Турска агенција за ванредне ситуације АФАД извршит ће распоред нашег особља како би дали што већи учинак. Ујутро авионом путује друга група и специјално обучени пси - рекао је Новалић.

  Најавио је да сутра возилима за Турску иде и трећи тим од 44 припадника Горске службе спашавања Федерације БиХ са потребном опремом. На тај начин тренутно је из Федерације организирано упућивање укупно 86 спасилаца.

  - Ми стојимо на располагању турској страни и све што радимо, радимо у организацији са Амбасадом Турске како би учинак био што већи – додао је премијер Новалић. 

  Најавио је и да се ради на организирању медицинских тимова у који ће бити укључени љекари и остало особље из клиничких центара те кантоналних и опћих болница у Федерацији БиХ.

  - Вјерујем да ћемо врло брзо имати први медициски тим који ће заједно са лијековима и другим медицинским средствима бити упућен за пружање помоћи турском народу - казао је федерални премијер.

  У овом смислу, препорука је да се иницијативе које долазе из кантона и опћина у Федерацији, не проводе појединачно, него путем Федералног министарства здравства које је у координацији са Турском амбасадом.

  Амбасадор Турске у своје и уиме Амбасаде, турског народа и Републике Турске, изразио је захвалност свим људима, институцијама, надлежнима, почевши од премијера ФБиХ до других институција БиХ, који су, како је казао, у овим тешким тренуцима исказали своју солидарност и спремност да помогну турском народу.

  Новалић је истакао да Влада Федерације остаје у сталном контакту са Турском амбасадом у нашој земљи. 

  - Желим да наши спасиоци буду на услузи турском народу, помогну у проналажењу и спашавању унесрећених, те да се здраво и безбједно врате својим кућама након што обаве ову племениту мисију.  Федерална влада ће све ресурсе који су нам на располагању усмјерити ка спашавању живота људи у овој пријатељској земљи и њеном народу у овим тешким тренуцима. Ово је племенита мисија и најважније је да наши спасиоци што прије стигну на одредишта и придруже се акцијама спашавања у подручјима погођеним катастрофалним земљотресима - поручио је премијер Новалић.