ФАЗУОИ: О изради Стратегије за одузимање имовинске користи прибављене кривичним дјелом у ФБиХ

 • 05.10.2022.
 • ФАЗУОИ: О изради Стратегије за одузимање имовинске користи прибављене кривичним дјелом у ФБиХ

  Оффице он Другс анд Цриме (УНОДЦ) организовала округли сто с циљем израде Стратегије за одузимање имовинске користи прибављене кривичним дјелом у ФБиХ и Акционог плана за њено провођење. Скуп који је окупио представнике правосудних и полицијских институција, те академске заједнице, одржан је протекла два дана у Неуму. 

  Стратегија и Акциони план ће представити јединствену политику у области одузимања и управљања незаконито стечене имовине кривичним дјелом у Федерацији БиХ, те садржавати проводиве, јасне и конкретне циљеве, који уважавају све специфичности административног уређења и друштва у ФБиХ. Такођер ће бити усклађени с међународним стандардима, обавезама из ратифицираних конвенција с домаћим законодавством, али и базирани на добрим, домаћим и међународним праксама.

  Овом приликом презентирана су искуства Републике Сјеверне Македоније у изради ових докумената.

  Такођер, учесници су представили изазове са којима се суочавају институције које поступају у складу са Законом о одузимању незаконито стечене имовине кривичним дјелом, те препознали приоритетне процесе за утврђивање надлежности и одговорности током израде докумената.

  Скупу су присуствовали и представници Делегације ЕУ, који су пружили подршку активностима Федералне агенције за управљање одузетом имовином.

  Регионални савјетник за борбу против корупције Цонстантине Палицарскy оцијенио је да су активности које проводи ова федерална агенција изузетно значајне за успјешан развој правосудног система у складу са европским принципима, док је министар правде БиХ Јосип Грубеша истакао значај сарадње између правосудних институција и Федералне агенције за управљање одузетом имовином.

  Округли сто је организован у оквиру Регионалног програма за Југоисточну Европу 2020-2023 „Од нелегалних финансијских прихода до поврата имовине” који, уз подршку Владе Уједињеног Краљевства проводи УНОДЦ. Ово је уједно и наставак активности које ће Федерална агенција проводити у оквиру договорене Активе Мапе пута опоравка за Босну и Херцеговину, саопћено је из Федералне агенције за управљање одузетом имовином.