БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Федерација Босне и Херцеговине

Влада Федерације Босне и Херцеговине

Делегација Владе Федерације БиХ положила цвијеће и одала почаст убијеној тузланској младости

 • 25.05.2023.
 • Делегација Владе Федерације БиХ положила цвијеће и одала почаст убијеној тузланској младости

  Делегација Владе Федерације Босне и Херцеговине положила је данас цвијеће и одала почаст убијеној младости у Меморијалном комплексу Слана бања и на Тузланској капији.

   

  Данас се обиљежава 28. годишњица од дана када су 25. маја 1995. године од гранате испаљене с положаја Војске РС убијени 71 младић и дјевојка, а преко стотину теже или лакше рањено у Тузли.

   

  У делегацији Владе Федерације БиХ предвођеној премијером Нермином Никшићем су замјеник премијера и федерални министар развоја, подузетништва и обрта Војин Мијатовић, федерални министар за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата Неџад Локмић, федерални министар трговине Амир Хасичевић, те федерални министар расељених особа и избјеглица Нерин Диздар и федерални министар енергије, рударства и индустрије Ведран Лакић.

   

  Данас jе у Федерацији БиХ Дан жалости, а у складу са Одлуком Владе ФБиХ донесеној на посљедњој сједници због годишњице масакра тузланске младежи на Тузланској капији 1995. године.

   

  Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић истакао је да извршиоци злочина морају одговарати, те да сматра да ће доћи вријеме када ће се ови датуми обиљежавати као дан жалости у цијелој земљи.

   

  - Ево 28 година након злочина, након правоснажне пресуде, извршилац и ратни злочинци за које се интимно питам како могу заспати, каква је њихова савјест, нису испоручени пред лице правде. Камо среће да агресије и рата на БиХ никада није било и да није било ових злочина. Нажалост, они су се десили и када су се десили извршиоци морају одговарати и по људским и божијим правима. И што се прије суочимо са истином, што прије оне што су ово урадили изведемо пред лице правде, већа нам је шанса да се окренемо будућности и да жртвама осигурамо смирај и њиховим породицама коначно неку сатисфакцију. Дочекали смо први пут да у Федерацији БиХ имамо Дан жалости, а ја сматрам да ће доћи вријеме када ћемо овакве датуме схватати као дан жалости у цијелој земљи - рекао је премијер Никшић.

   

  Сат прије поднева на тузланској Капији започело је комеморативно обиљежавање 28. годишњице, а бит ће окончано вечерас у 20.55 сати када ће се огласити сирене у знак сјећања на убијену тузланску младост.