Делегација Владе ФБиХ обишла Фарму „Спреча“ у Калесији која је примјер самоодрживости

 • 24.08.2022.
 • Делегација Владе ФБиХ обишла Фарму „Спреча“ у Калесији која је примјер самоодрживости

  Делегација Владе Федерације БиХ, коју је предводио премијер Фадил Новалић, посјетила је Фарму „Спреча“ у Калесији. Ова фарма је примјер како треба бити самоодржив и имати претпоставке за даљи развој. Циљ посјете је дати подстрек и мотивацију за око 80 радника упослених на овој фарми, а међу којима су инжињери, агрономи, економисти и радници са средњом стручном спремом.  

  Приликом посјете, федерални министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Шемсудин Дедић је казао да је Фарма „Спреча“ једна од већих произвођача у производњи млијека.

  - Она је примјер како створити претпоставке за одрживост ове производње, али и даљњи развој пољопривредне производње. Кроз капацитете које ова фарма има она гарантује већу производњу млијека и меса - казао је министар Дедић.

  Истакао је да се из године у годину биљежи раст производње млијека у Федерацији БиХ.

  - То је једна од производњи гдје можемо бити неовисни јер не морамо увозити ни литру млијека како би снабдјели домаће тржиште. Наше млијеко је квалитетно и прозвођачи на терену чине све како би производњу млијека и даље развијали - додао је федерални министар.

  Према његовим ријечима, увјерен је да ће производња млијека у наредном периоду подићи на још виши ниво, а од свих нивоа власти очекује да се повећавају издвајања из буџета за производњу хране јер је то приоритет државе Босне и Херцеговине и њених грађана.

  - Ове године буџет за пољопривреду повећан је са 87 на 106 милиона КМ. На почетку године имали смо једну неизвјесност усљед поскупљења свих репроматеријала и других инпута у производњи. Током године кроз редовну исплату потицаја, кроз повећање подршки за све производње наши пољопривредни произвођачи успјели су да се одрже. Без обзира на све вријеме које имамо, буџет за пољопривреду се мора повећавати сваке године како би пољопривредници били конкурентни пољопривредним произвођачима из Европске уније - истакао је Дедић.

  Дирекор Фарме „Спреча“ Саид Карић казао је да се сав процес у фарми одвија по секторима. У сектору сточарства реализира се анимална производња - узгој животиња и производња свјежег крављег млијека.

  - Поред сектора сточарство имамо и биљну производњу кроз коју реализујемо приоритетну производњу силажног кукуруза, сијена, травне сјенаже и на тај начин обезбјеђујемо храну за животиње које се налазе на фарми - казао је Карић.

  Делегацији Владе Федерације БиХ је представио и нови сектор - изграђена биоплинска постројења, гдје се производи електрична енергија из биогаса, односно из обновљивих извора енергије.

  - Постројење је интересантно и важно јер је прво овог типа у Федерацији БиХ. Као сировине за то постројење употребљавамо кукурузну силажу, говеђи и пилећи стајњак - подвукао је Карић.