БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Федерација Босне и Херцеговине

Влада Федерације Босне и Херцеговине

Четири програма за подршку борачким категоријама у износу од скоро три милиона КМ

  • 08.04.2024.
  • Четири програма за подршку борачким категоријама у износу од скоро три милиона КМ

    Влада Федерације БиХ данас је на приједлог Федералног министарства за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата, донијела одлуке којим је усвојила четири програма утрошка средства намијењена борачким категоријама у укупном износу од 2.990.000 КМ. Средства су намијењена за суфинансирање изградње спомен обиљежја, пружање финансијске подршке за правну помоћ, те стамбено збрињавање ове популације, као и обиљежавање значајних датума.

    Првим програмом утрошка средстава са критеријима распод‌јеле “Трансфер за суфинансирање изградње спомен обиљежја, уређења мезарја и гробаља", утврђених у Буџету ФБиХ за 2024. годину, планирана су средства у износу од 1.200.000 КМ. Право пријаве на Јавни позив за кориштење ових средстава могу остварити удружења која окупљају борачку популацију, институције и вјерске заједнице са програмима усмјереним на реализацију циљева произашлих из намјене ових средстава.

    Другим усвојеним Програмом планирана су средства у износу од 690.000 КМ у оквиру текућег трансфера непрофоитним организацијама. Циљ овог програма је пружање подршке и финансијске помоћи Фондацији за пружање правне помоћи припадницима бранилачке популације Сарајево и Заклади за пружање правне помоћи припадницима бранитељске популације Мостар. Фондацији се одобравају средства у износу од 480.000 КМ, а Заклади средства у износу од 210.000 КМ. Одлуком је прописано да ће се по 90 посто износа користити за суфинансирање правне помоћи припадницима бранилачке популације у складу са Правилником о критеријима за дод‌јелу средстава за пружање правне помоћи припадницима бранилачке популације који доноси Управни одбор Фондације и Управно вијеће Закладе.

    Трећим Програмом утрошка средстава Федералног министарства планирано је 600.000 КМ за подршку Фондацији за стамбено збрињавање РВИ и борачку популацију. Одобрена средства уплатит ће се на рачун Фондације за пружање помоћи у рјешавању стамбених питања припадника борачких популација, а на основу усвојеног Програма рада Фондације за 2024. годину. За утрошак средстава, Фондација је обавезна доставити Федералном министарству коначан извјештај о њиховој реализацији, најкасније до 31.3.2025. године.

    Према данас усвојеном четвртом Програму износ од 500.000 КМ намијењен је за обиљежавање значајних датума. Средства се распоређују за суфинансирање манифестација поводом обиљежавања значајних датума, догађаја и личности из периода одбрамбено-ослободилачког рата, а додијељиват ће се корисницима на основу јавног позива Федералног министарства.