„Буџет Федерације БиХ за грађане за 2023. годину“: Документ за унапређење процеса управљања јавним финансијама

 • 03.03.2023.
 • Федерално министарство финансија је с циљем јачања повјерења грађана у институције Федерације израдило документ „Буџет Федерације БиХ за грађане за 2023. годину“. Намјера је да се шира јавност упути у основне финансијске термине, те да се на једноставан начин прикаже како се буџет планира, израђује, усваја и извршава.

  Из ресорног министарства наглашавају своју обавезу да грађане информирају о изворима прикупљеног новца и начину његовог трошења, а с обзиром на то да и они пуне државни трезор.

  - Овим документом настојали смо приказати приходе Федерације БиХ који се планирају остварити у 2023. години, те на што се намјеравају трошити прикупљена средства, односно начин расподјеле трошкова. У првом дијелу дефинирали смо основне прорачунске појмове и активности које се подузимају од припреме до усвајања прорачуна, а у другом дијелу приказали смо појединачне ставке прихода и расхода Владе Федерације БиХ за 2023. годину - појаснила је у уводном дијелу „Буџета ФБиХ за грађане за 2023. годину“ федерална министрица финансија Јелка Милићевић.

  Такођер, објављивањем овог документа, истичу из ресорног министарства желе се потакнути грађани на активније укључивање путем давања препорука, приједлога, али и критика, што је од изузетног значаја и представљат ће основу за израду буџета у наредном периоду.

  Основна идеја „Буџета за грађане“ је унапређење буџетског механизма, а учешће грађана у овим процесима доприноси и доношењу квалитетнијих одлука, те стварању грађанске културе. Стога је интенција министарства да одговори на основна питања о Буџету ФБиХ, како би се унаприједио процес управљања јавним финансијама.

  „Буџет за грађане за 2023. годину“ објављен је на wеб страници Федералног министарства финансија, а можете га погледати и на фотографији испод.