БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Федерација Босне и Херцеговине

Влада Федерације Босне и Херцеговине

3. ЗАКОН о извршавању Буџета Федерације Босне и Херцеговине за 2023. годину

На основу члана IV.В.7. а)(IV) Устава Федерације Босне и Херцеговине, доносим


УКАЗ


О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАКОНА О НЗВРШАВАЊУ БУЏЕТА ФЕДЕРАЦИЈЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ЗА 2023. ГОДИНУ





Проглашава се Закон о извршавању Буџета Федерације Босне и Херцеговине за 2023. годину, који је усвојио Парламент Федерације Босне и Херцеговине на сједници Представничког дома од 26.01.2023. године и на сједници Дома народа од 27.01.2023. године.

Број 01-02-1-44-01/23
27. јануара 2023. године
Сарајево


Предсједник
Маринко Чавара, с. р.




ЗАКОН
О ИЗВРШАВАЊУ БУЏЕТА ФЕДЕРАЦИЈЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ЗА 2023. ГОДИНУ


I - ОПШТЕ ОДРЕДБЕ


Члан 1.
(Предмет закона)


Овим законом се уређује структура прихода и примитака те расхода и издатака Буџета Федерације Босне и Херцеговине за 2023. годину (у даљем тексту: Буџет) и његово извршавање, приоритети плаћања, обим задуживања и гаранција, управљање јавним дугом, те финансијском и нефинансијском имовином, права и обавезе буџетских корисника, овлашћења Владе Федерације Босне и Херцеговине (у даљем тексту: Влада), Федералног министарства финансија (у даљем тексту: Министарство финансија) и федералног министра финансија (у даљем тексту: министар финансија) у извршавању Буџета за текућу годину, казне за неиспуњење обавеза те друга питања у извршавању Буџета.


II - СТРУКТУРА ПРИХОДА И ПРИМИТАКА ТЕ РАСХОДА И ИЗДАТАКА


Члан 2.
(Садржај буџета)


(1) Буџет се састоји од општег и посебног дијела и капиталног буџета.
(2) Општи дио Буџета чини Рачун прихода и расхода, Рачун капиталних примитака и издатака и Рачун финансирања.
(3) Посебан дио Буџета састоји се од плана расхода и издатака буџетских корисника, исказаних по врстама, распоређених у текуће издатке и капиталне инвестиције.
(4) Капитални буџет чине издвајања за капиталне инвестиције по годинама и изворима финансирања.


Члан 3.
(Садржај општег дијела буџета)


(1) Рачун прихода и расхода Буџета састоји се од:
1) ПРИХОДА
- порези,
- таксе,
- накнаде,
- доприноси,
- казне,
- остали јавни приходи,
- трансфери и
- донације.
2) РАСХОДА
- плате и накнаде трошкова запосленика,
- доприноси послодавца и други доприноси,
- издаци за материјал, ситни инвентар и услуге,
- текући трансфери и други текући расходи,
- капитални трансфери и
- издаци за камате.
(2) Рачун капиталних примитака и издатака буџета састоји се од:
1) ПРИМИТАКА
- примици од продаје нефинансијске имовине
2) ИЗДАТАКА
- издаци за набавку нефинансијске имовине и
- издаци по основу реконструкције и одржавања нефинансијске имовине.
(3) Рачун финансирања састоји се од:
1) ПРИМИТАКА
- примици од финансијске имовине и
- примици од задуживања
2) ИЗДАТАКА
- издаци по основу датих позајмица,
- издаци за отплате дугова и
- остали издаци по основу финансијске имовине.


Члан 4.
(Расподјела прихода од индиректних пореза)


Расподјела прихода од индиректних пореза, који се преносе на Јединствени рачун Трезора Федерације Босне и Херцеговине (у даљем тексту: ЈРТ) обавља се између корисника у Федерацији Босне и Херцеговине (у даљем тексту: Федерација), на основу односа и критеријума расподјеле утврђене у Закону о припадности јавних прихода у Федерацији Босне и Херцеговине ("Службене новине Федерације БиХ", бр. 22/06, 43/08, 22/09, 35/14, 94/15 и 17/22).


III - ИЗВРШАВАЊЕ БУЏЕТА


Члан 5.
(Одговорност буџетских корисника)


(1) Руководиоци буџетских корисника одговорни су за потпуну и благовремену наплату свих прихода и примитака из своје надлежности, за њихову уплату у буџет и за извршавање свих расхода и издатака у складу са намјенама.
(2) Руководиоци буџетских корисника проводе све законом прописане радње ради наплате потраживања на основу уговора или било којег другог потраживања на основу јавних прихода.
(3) Руководиоци буџетских корисника одговорни су за законито, намјенско, ефикасно и економично располагање буџетским средствима.


Члан 6.
(Коришћење одобрених средстава)


Буџетски корисници одобрена средства могу користити само за намјене које су одређене Буџетом, а у складу са својим годишњим оперативним планом и по динамици утврђеној тромјесечним и мјесечним оперативним плановима које одобрава министар финансија на основу плана новчаних токова, путем којих се пројицирају све уплате и исплате с ЈРТ.


Члан 7.
(Оперативни планови)


(1) Министарство финансија, на основу усвојеног Буџета и годишњег плана новчаних токова, исказаних по мјесецима, доставља буџетским корисницима инструкцију за израду приједлога оперативних планова расхода и издатака.
(2) Буџетски корисници су дужни достављати приједлоге годишњих, кварталних и мјесечних оперативних планова у складу с инструкцијом Министарства финансија.
(3) Министарство финансија извијестиће буџетске кориснике о одобреним оперативним буџетима.
(4) Буџетски корисници могу стварати обавезе до висине средстава одобрених оперативним буџетом, а у складу с инструкцијом Министарства финансија.
(5) Расходи и издаци сваког буџетског корисника не могу прелазити износе алоцираних буџетских средстава одобрених за сваки мјесец или други временски период, који је утврдило Министарство финансија, осим уз сагласност Министарства финансија.

Члан 8.
(Рок за достављање оперативних планова)


(1) Буџетски корисници су дужни Министарству финансија достављати тромјесечне оперативне планове за извршење Буџета 15 дана прије почетка тромјесечја. Тромјесечни планови су оквирни планови.
(2) Буџетски корисници су дужни Министарству финансија до 25. у текућем мјесецу достављати приједлог мјесечног оперативног плана за сљедећи мјесец по економским кодовима утврђеним у Буџету за буџетског корисника.
(3) Ако буџетски корисник Министарству финансија не поднесе приједлог мјесечног оперативног плана у року из става (2) овог члана, мјесечни оперативни план за тог буџетског корисника утврђује Министарство финансија.


Члан 9.
(Извршавање буџета по приоритетима)


Буџет се извршава по сљедећим приоритетима:
1. сервисирање спољног и унутрашњег дуга Федерације,
2. исплата пензија
3. трансфер за борачке инвалиднине, друга борачка давања и инвалиднине за нератне инвалиде и цивилне жртве рата,
4. плате и накнаде трошкова свих запослених,
5. трансфер за пољопривреду и развојне пројекте,
6. трансфер за расељене и избјегле особе,
7. текући трансфери кантонима и нижим нивоима власти, јавним предузећима и капиталне инвестиције и
8. остало.


Члан 10.
(Средства текуће резерве)


(1) Средства текуће резерве, планирана у буџету, користе се за непредвиђене намјене, за које у буџету нису планирана средства или за намјене за које се у току године утврди да за њих нису планирана довољна средства, јер их при планирању буџета није било могуће предвидјети те у другим случајевима када о томе одлучи Влада.
(2) Буџетска издвајања за текућу резерву не смију прећи 3% планираних прихода, без намјенских прихода, властитих прихода и без примитака.


Члан 11.
(Коришћење средстава текуће резерве)


(1) Коришћење средстава текуће резерве одобрава Влада, на приједлог Министарства финансија.
(2) Премијер користи средства из текуће резерве Буџета до износа од 75.000 КМ.
(3) Замјеници премијера користе средства текуће резерве Буџета до износа од 40.000 КМ.
(4) Извјештаји о утрошку финансијских средстава из текуће резерве подносе се Влади периодично у складу с Правилником о финансијском извјештавању и годишњем обрачуну буџета у Федерацији Босне и Херцеговине ("Службене новине Федерације БиХ", бр. 69/14, 14/15, 4/16, 19/18 и 3/21).


Члан 12.
(Пренос неутрошених средстава)


Ако се у току године на основу прописа смањи надлежност буџетског корисника, због чега се смањују и средства или ако се укине буџетски корисник, неутрошена средства за његове расходе и издатке преносе се у текућу резерву или буџетском кориснику који преузима његове послове, о чему одлуку доноси Влада.


Члан 13.
(Реализација дозначених трансфера или зајмова)


Расходе или оптерећења буџетских економских кодова која се плаћају из дозначених трансфера или зајмова датих буџетским корисницима не могу се реализовати без инструкција Министарства финансија, а на основу претходно достављеног захтјева корисника.


Члан 14.
(Уплата јавних прихода)


Сви јавни приходи који припадају Буџету обавезно се уплаћују на ЈРТ, који је под искључивом надлежношћу Министарства финансија у складу са Законом о Трезору у Федерацији Босне и Херцеговине ("Службене новине Федерације БиХ", бр. 26/16 и 3/20).


Члан 15.
(Коришћење апропријација)


(1) Неискоришћене апропријације евидентиране на економским кодовима 611000 - Плате и накнаде трошкова запослених, 612000 - Доприноси послодавца и остали доприноси, 613000 - Издаци за материјал, ситни инвентар и услуге, 614000 - Текући трансфери и други текући расходи, 615000 - Капитални трансфери, 616000 - Издаци за камате, 821000 – Издаци за набавку сталних средстава и 823000 – Издаци за отплате дугова, истичу 31. јануара наредне фискалне године.
(2) Апропријације се могу преносити у наредну фискалну годину за финансирање капиталних пројеката из посебних фондова.
(3) Апропријације у сврхе финансирања вишегодишњих капиталних пројеката, преносе се у наредну фискалну годину према износима и временском распореду утврђеном у Документу оквирног буџета.


Члан 16.
(Поврат јавних прихода)


Погрешно или више уплаћени приходи у Буџет, враћају се уплатиоцима на основу рјешења које доноси Министарство финансија у складу са Правилником о процедурама за поврат, прекњижавање погрешно/више уплаћених јавних прихода с Јединственог рачуна Трезора Федерације Босне и Херцеговине и поступку умањења обавеза ("Службене новине Федерације БиХ", бр. 20/18 и 16/20).

 

Члан 17.
(Прерасподјела средстава)


(1) Министар финансија, на захтјев буџетског корисника, једном квартално доноси рјешење о прерасподјели средстава. Укупан износ прерасподјеле средстава на економским кодовима у току фискалне године не може бити већи од 10% укупно одобрених расхода и издатака за тог буџетског корисника.
(2) Прерасподјела средстава врши се на економским кодовима 611000 - Плате и накнаде трошкова запослених, 612000 - Доприноси послодавца и остали доприноси, 613000 - Издаци за материјал, ситни инвентар и услуге и 820000 – Капитални издаци, а на економским кодовима 614000 - Текући трансфери и други текући расходи, 615000 - Капитални трансфери и 616000 - Издаци за камате, прерасподјела средстава врши се само у оквиру ових економских кодова.
(3) Прерасподјелом средстава не могу се умањивати економски кодови 611000 - Плате и накнаде трошкова запослених и 612000 - Доприноси послодавца и остали доприноси, осим у оквиру ових економских кодова, те у случају када се прерасподјела на овим економским кодовима врши између буџетских корисника.
(4) Прерасподјелом средстава не могу се умањивати односно повећавати економски кодови пројекта 613900 – Уговорене услуге и друге посебне услуге – Издаци за извршење судских пресуда и рјешења о извршењу и 614800 – Други текући расходи – Издаци за извршење судских пресуда и рјешења о извршењу, осим у оквиру ова два економска кода, те у случају када се прерасподјела на овим економским кодовима врши између буџетских корисника.
(5) Прерасподјелом средстава не могу се умањивати односно повећавати економски кодови пројекта 613900 - Уговорене и друге посебне услуге – Издаци за измирење судских пресуда и рјешења о извршењу – Вансудска нагодба и 614800 – Други текући расходи – Издаци за измирење судских пресуда и рјешења о извршењу - Вансудска нагодба, осим у оквиру ова два економска кода, те у случају када се прерасподјела на овим економским кодовима врши између буџетских корисника.
(6) Прерасподјелом средстава не могу се умањивати средстава на позицијама издвојених пројеката унутар економских кодова 613000 - Издаци за материјал, ситни инвентар и услуге и 821000 – Издаци за набавку сталних средстава, осим у случају када се прерасподјела на овим економским кодовима врши унутар истих пројеката или када се прерасподјела врши између буџетских корисника.
(7) Ограничења из става (2) и (3) овог члана не односе се на Парламент Федерације Босне и Херцеговине (у даљем тексту: Парламент).
(8) Уз захтјев за прерасподјелу одобрених средстава, буџетски корисник мора приложити одговарајућу документацију на основу које се Министарству финансија дају на увид разлози за додатним средствима на буџетској ставци која се повећава до краја године, односно разлози за смањење одобрених буџетских ставки.


Члан 18.
(Средства за плате и накнаде)


(1) Средства на економском коду 611100 - Бруто плате и накнаде плата осигуравају се буџетским корисницима на основу Закона о платама и накнадама у органима власти Федерације Босне и Херцеговине ("Службене новине Федерације БиХ", бр. 45/10, 111/12 и 20/17), Закона о платама и накнадама полицијских службеника Федерације Босне и Херцеговине ("Службене новине Федерације БиХ", број: 45/10), Закона о плаћама и другим накнадама судија и тужиоца у Федерацији БиХ ("Службене новине Федерације БиХ", бр. 72/05, 22/09, 55/13 и 61/22) и Одлуке о јединственим базним критеријумима за систематизацију радних мјеста и утврђивање платних разреда у Уреду за ревизију Институција БиХ, Уреду за ревизију институција у Федерацији БиХ и Главној служби за ревизију јавног сектора РС ("Службене новине Федерације БиХ", број: 66/06).
(2) Основица за обрачун плате у висини од 385 КМ и бод за обрачун плате у износу од 1,0 примјењиваће се од 1. 1. 2023. године.
(3) Средства с економског кода 611200 - Накнаде трошкова запослених осигуравају се буџетским корисницима на основу Закона о платама и накнадама у органима власти Федерације Босне и Херцеговине ("Службене новине Федерације БиХ", бр. 45/10, 111/12 и 20/17), Закона о платама и накнадама полицијских службеника Федерације Босне и Херцеговине ("Службене новине Федерације БиХ", број: 45/10), Уредбе о накнадама које припадају члановима Владе Федерације Босне и Херцеговине и њиховим савјетницима које немају карактер плате ("Службене новине Федерације БиХ", бр. 87/10, 22/11, 45/13 и 9/16), Уредбе о накнадама које немају карактер плате ("Службене новине Федерације БиХ", бр. 63/10, 22/11, 66/11 и 51/12) и Закона о платама и другим накнадама судија и тужиоца у Федерацији БиХ ("Службене новине Федерације БиХ", бр. 72/05, 22/09, 55/13 и 61/22).


Члан 19.
(Службена путовања)


Висина дневница и осталих трошкова који настају у вези са службеним путовањима за све буџетске кориснике одређује се на основу Уредбе о накнадама трошкова за службена путовања ("Службене новине Федерације БиХ", бр. 44/16 и 50/16).


Члан 20.
(Обавезно осигурање)


Средства за обавезно осигурање буџетским корисницима осигуравају се у складу са Законом о осигурању ("Службене новине Федерације БиХ", број: 23/17).


Члан 21.
(Набавка роба, радова и услуга)


Набавка роба, радова и услуга обавља се у складу са Законом о јавним набавама Босне и Херцеговине ("Службени гласник БиХ", бр. 39/14 и 59/22).


Члан 22.
(Коришћење средстава на раздјелу 12 глава 1201)


(1) За финансирање политичких странака и коалиција издвајају се средства у износу од 0,06% у односу на укупне приходе, без примитака.
(2) Средства утврђена на раздјелу 12 глава 1201 Буџета, економски код 614300 - Текући трансфери непрофитним организацијама - За политичке странке и коалиције, користиће се по програму који доноси Влада.
(3) Средства намијењена за финансирање политичких субјеката распоређују се тако да 40% од предвиђеног износа припада политичким субјектима, који су заступљени у Парламенту, у једнаким износима, а 60% према броју заступника у домовима Парламента, на дан додјеле мандата.
(4) Уколико је уговором између чланица коалиције регулисан начин расподјеле новчаних средстава која припадају коалицији, средства која на основу става (3) овог члана припадају коалицији Влада распоређује на основу одредби уговора.
(5) У случају да уговором између чланица коалиције није регулисан начин расподјеле средстава која припадају коалицији, те у случају престанка уговора односно престанка одредби којим је регулисан начин расподјеле средстава, исти ће се расподијелити на начин како је то одређено ставом (3) овог члана о чему одлуку доноси Влада.


Члан 23.
(Коришћење средстава на раздјелу 14 глава 1401)


Средства утврђена на раздјелу 14 глава 1401 Буџета, економски код 615100 - Капитални трансфери другим нивоима власти и фондовима, користе се по програму који доноси Влада.


Члан 24.
(Коришћење средстава на раздјелу 16 глава 1601)


(1) Средства утврђена на раздјелу 16 глава 1601 Буџета, економски кодови:
а) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима – КАНТОНИ И ОПШТИНЕ
б) 615100 - Капитални трансфери другим нивоима власти и фондовима – КАНТОНИ И ОПШТИНЕ;
ц) ) 6151 - Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Izgradnja vatrogasnog doma Jablanica;
д) 6151 - Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Projekat uređenja Trga branilaca grada u Goraždu – faza I;
e) 6151 - Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Park prirode Zavidovići – Tajan i Kamenica.
(2) Средства из става (1) тач. а) и б) овог члана користиће се на основу одлука о утврђивању критеријума и расподјеле средстава општинама и градовима које доноси Влада.
(3) Средства утврђена на раздјелу 16 глава 1601 Буџета, економски код 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима - КАНТОНИ, користиће се на основу Одлуке о утврђивању критеријума и расподјеле средстава кантонима коју доноси Влада.
(4) Средства утврђена на раздјелу 16 глава 1601 Буџета, економски код 822600 - Остала домаћа позајмљивања, користитће се по одлуци коју доноси Влада.

Члан 25.
(Коришћење средстава на раздјелу 17 глава 1701)


(1) Средства утврђена на раздјелу 17 глава 1701 Буџета, економски кодови:
a) 614200 – Текући трансфери појединцима – Подстицај појединцима при куповини електричних аутомобила;
б) 614400 - Субвенције јавним предузећима – За увезивање радног стажа;
ц) 614500 - Субвенције приватним предузећима и предузетницима – За увезивање радног стажа;
д) 614500 - Субвенције приватним предузећима и предузетницима – Подстицај појединцима при куповини електричних аутомобила;
е) 614500 - Субвенције приватним предузећима и предузетницима – Регресирање камата – Гарантни фонд;
ф) 822600 - Остала домаћа позајмљивања – Трајни револвинг фонд;
г) 6145 - Субвенције приватним предузећима и подузетницима – Трансфер за подршку производње изолационих производа од природних материјала;
х) 6154 - Капитални трансфери јавним предузећима – Зрак д.о.о. Сарајево – за повећање капитала;
и) 6143 - Текући трансфери непрофитним организацијама – Трансфер Агенција за приватизацију у ФБиХ за покрића вишка расхода над приходима из претходних година и обезбијеђење текуће ликвидности.
(2) Средства из става (1) тач. а) до ф) овог члана користе се по програмима које доноси Влада.


Члан 26.
(Коришћење средстава на раздјелу 18 глава 1801)


(1) Средства утврђена на раздјелу 18 глава 1801 Буџета, економски кодови:
а) 614400 - Субвенције јавним предузећима - Трансфер жељезницама ФБиХ;
б) 614400 - Субвенције јавним предузећима - Унапређење авио промета Федерације БиХ-ЈП Аеродром Бихаћ;
ц) 614400 - Субвенције јавним предузећима - За увезивање радног стажа радника ЈП "B&H Airlines" д.о.о. Сарајево;
д) 614400 - Субвенције јавним предузећима - Унапређење авио промета Федерације БиХ;
е) 615400 - Капитални трансфери јавним предузећима – За суфинансирање изградње жељезничке инфраструктуре;
ф) 615400 - Капитални трансфери јавним предузећима - Унапређење авио промета Федерације БиХ- ЈП Аеродром Бихаћ;
г) 6154 - Капитални трансфери јавним предузећима – Трансфер за израду главног пројекта за модернизацију магистралне цесте Сарајево – Тузла;
х) 6154 - Капитални трансфери јавним предузећима – Трансфер за изградњу тунела Храњен;
и) 6154 - Капитални трансфери јавним предузећима – Суфинансирање изградње XИИ тренсферзала спој од Ступске петље до аеродрома Сарајево;
ј) 6154 - Капитални трансфери јавним предузећима – Реконструкција дијела томиславградске обилазнице;
к) 6154 - Капитални трансфери јавним предузећима – ЈП "Међународни аеродром Сарајево"д.о.о. Сарајево и ЈП "Међународни аеродром Тузла";
л) 6151 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима – Наставак реконструкције улице Сребреничких жртава рата с изградњом обалоутврде за заштиту од поплава.
(2) Средства из става (1) тачке а), б), ц), д), и ф) овог члана користе се по програмима које доноси Влада.
(3) Средства из става (1) тачка е) овог члана дозначаваће се сукцесивно на основу програма утрошка средстава донесеног од стране Владе.
(4) Средства утврђена на раздјелу 18 глава 1801 Буџета, економски кодови:
а) 615100 - Капитални трансфери другим нивоима власти и фондовима – Трансфер за изградњу аутопутева, брзих путева, магистралних и других путева
б) 615400 - Капитални трансфери јавним предузећима – Трансфер за изградњу аутопутева, брзих путева, магистралних и других путева.
(5) Средства из става (4) тач. а) и б) овог члана користиће се по програмима које доноси Влада, а извршаваће се с посебног рачуна за управљање развојним средствима у оквиру ЈРТ. Неискоришћена средства из Буџета 2023. године пренијеће се у наредну фискалну годину.


Члан 27.
(Коришћење средстава на раздјелу 20 глава 2001)


(1) Средства утврђена на раздјелу 20 глава 2001 Буџета, економски кодови:
а) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима - Трансфер за Завод здравственог осигурања и реосигурања ФБиХ - За суфинансирање трошкова расељених лица;
б) 614100 - Текући трансфер другим нивоима власти и фондовима - Здравствена заштита Рома у ФБиХ;
ц) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима – Предузимање мјера за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 из надлежности ФБиХ;
д) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима - Агенција за квалитету и акредитацију – АКАЗ;
е) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима - Завод за трансфузијску медицину Федерације БиХ;
ф) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима - Завод за здравствено осигурање и реосигурање ФБиХ;
г) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима – Трансфер за санацију здравствених установа у Федерацији Босне и Херцеговине;
х) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима – Превенција ширења и рано откривање HIV вируса;
и) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима – Трансфер за биомедицински потпомогнуту оплодњу;
ј) 6141 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима – трансфер за изградњу зграде хитне помоћи Дома здравља Зеница – фаза I;
к) 6141 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима – Трансфер за опремање ортопедске сале на Клиници за ортопедију и трауматологију УКЦ Тузла;
л) 6141 - Текући трансфер другим нивоима власти – за рефундирање трошкова превентивних прегледа за рано откривање малигних обољења;
ј) 6134 – Набавка материјала и ситног инвентара – Набавка ХПВ вакцина;
ј) 6151- Капитални трансфери другима нивоима власти и фондовима-довршетак изградње нове зграде Дома здравља Кисељак;
к) 6152- Капитални трансфери другим нивоима власти и фондовима-довршетак изградње Клинике за дјечје болести Свеучилишне клиничке болнице Мостар.
(2) Средства из става (1) тач. а) до к) овог члана користе се по програмима које доноси Влада.
(3) Федерално министарство здравства извјештава Владу о реализацији програма лијечења, учесталости обољења и другим важним показатељима у вези с имплементацијом програма Фонда солидарности Федерације Босне и Херцеговине, утврђених Одлуком о утврђивању приоритетних вертикалних програма здравствене заштите од интереса за Федерацију Босне и Херцеговине и приоритетних најсложенијих облика здравствене заштите из одређених специјалистичких дјелатности који се пружају осигураним особама на територији Федерације Босне и Херцеговине ("Службене новине Федерације БиХ", бр. 8/05, 11/07, 44/07, 97а/07, 33/08-испр. и 52/08) као и реализацији средстава Фонда солидарности Федерације Босне и Херцеговине, на начин и у роковима предвиђеним Законом о здравственом осигурању ("Службене новине Федерације БиХ", бр. 30/97, 7/02, 70/08, 48/11, 36/18 и 61/22).


Члан 28.
(Коришћење средстава на раздјелу 22 глава 2201)


Средства утврђена на раздјелу 22 глава 2201 Буџета, економски код 614300 - Текући трансфери непрофитним организацијама – Подршка удружењима потрошача, користе се по програму који доноси Влада.


Члан 29.
(Коришћење средстава на раздјелу 23 глава 2301)


(1) Средства утврђена на раздјелу 23 глава 2301 Буџета, економски кодови:
а) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима – За рјешавање проблема Рома у области стамбеног збрињавања;
б) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима - За пројекат утопљавања зграда ради уштеде енергије;
ц) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима – Трансфер за превенцију и санацију штета насталих услијед поплава и клизишта;
д) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима – Подршка Европске уније Босни и Херцеговини у циљу ублажавања негативног социоекономског утицаја енергетске кризе;
е) 615100 - Капитални трансфери другим нивоима власти и фондовима – Учествовање Владе Федерације БиХ у суфинансирању кантоналних и локалних заједница - заштита националних споменика;
ф) 6142 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима – помоћ граду Стоцу за санирање посљедица потреса на подручју града Стоца.
(2) Средства из става (1) тач. а) до ф) овог члана користе се по програмима које доноси Влада.
(3) Средства из става (1) тачка д) овог члана, користиће се на основу програма којег доноси Влада, а по дознаци средстава од стране Европске уније.


Члан 30.
(Коришћење средстава на раздјелу 24 глава 2401)


(1) Средства утврђена на раздјелу 24 глава 2401 Буџета, економски код 614500 - Субвенције приватним предузећима и предузетницима - Подстицај за ветеринарство, користе се по програму који доноси Влада.
(2) За средства утврђена на раздјелу 24 глава 2401 Буџета, економски код 614500 - Субвенције приватним предузећима и предузетницима - Подстицај за пољопривреду за 2023. годину, Влада ће у складу с указаном потребом, на приједлог ресорног министарства, најкасније у року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона, донијети Програм утрошка средстава.
(3) Средства утврђена на раздјелу 24 глава 401 Буџета, економски код 6141 – Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима – Трансфер за опремање лабораторија за токсиколошку анализу пчела, користе се по програму који доноси влада.
(4) Средства утврђена на раздјелу 24 глава 401 Буџета, економски код 6151 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима – Суфинансирање изградње постројења за пречишћавање питке воде у Бихаћу – Ј.П. Водовод Бихаћ користе се одлуком коју доноси влада.
(5) Средства утврђена на раздјелу 24 глава 401 Буџета, економски код 6151 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима – Пројекат реконструкције секундарне водоводне мреже у Градачцу користе се одлуком коју доноси влада.


Члан 31.
(Коришћење средстава на раздјелу 32 глава 3201)


(1) Средства утврђена на раздјелу 32 глава 3201 Буџета, економски кодови:
а) 614200 - Текући трансфери појединцима - За помоћ у лијечењу бораца;
б) 614200 – Текући трансфери појединцима - Трансфер за суфинансирање трошкова сахрана и џеназа припадника борачких популација;
ц) 614300 – Текући трансфери непрофитним организацијама;
д) 614300 - Текући трансфери непрофитним организацијама - За подршку фондацији за стамбено збрињавање РВИ и борачку популацију;
е) 614300 - Текући трансфери непрофитним организацијама – Удружења проистекла из посљедњег одбрамбено-ослободилачког рата;
ф) 614300 - Текући трансфери непрофитним организацијама - Трансфер за обиљежавање значајних датума;
г) 614300 - Текући трансфери непрофитним организацијама - Трансфер за суфинансирање изградње спомен обиљежја, уређења мезарја и гробља;
х) 614300 - Текући трансфери непрофитним организацијама – Трансфер Савезу логораша БиХ;
и) 614300 - Текући трансфери непрофитним организацијама – Трансфер Хрватској удрузи логораша Домовинског рата у БиХ;
ј) 614300 - Текући трансфери непрофитним организацијама – Трансфер ИДА – Истраживачко документарне активности и заштита жртава свједока геноцида.
(2) Средства из става (1) тач. а) до ј) овог члана користе се по програмима које доноси Влада.
(3) Средства утврђена на раздјелу 32 глава 3201 Буџета, економски код 615200 - Капитални трансфери појединцима – Аутомобили за инвалиде, користе се на основу Уредбе о суфинансирању набавке путничких аутомобила за ратне војне инвалиде 100% I групе ("Службене новине Федерације БиХ", број: 77/21).

Члан 32.
(Коришћење средстава на раздјелу 50 глава 5001)


(1) Средства утврђена на раздјелу 50 глава 5001 Буџета, економски кодови:
а) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима - Текући трансфери општинама и градовима;
б) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима - Подршка Европске уније Босни и Херцеговини у циљу ублажавања негативног социоекономског утицаја енергетске кризе;
ц) 614300 - Текући трансфери непрофитним организацијама - Удружењима грађана, обртничке коморе ФБиХ и кантона и образовне институције;
д) 614500 - Субвенције приватним предузећима и предузетницима;
e) 614500 - Субвенције приватним предузећима и предузетницима - Регресирање камата – Гарантни фонд;
ф) 822600 - Остала домаћа позајмљивања;
х) 6145 – текући трансфери приватним предузећима и подузетницима – Трансфер за подршку традиционалним занатима.
(2) Средства из става (1) тач. а) до ф) овог члана користе се по програмима које доноси Влада.
(3) Средства из става (1) тачка б) овог члана, користиће се на основу програма којег доноси Влада, а по дознаци средстава од стране Европске уније.


Члан 33.
(Коришћење средстава на раздјелу 51 глава 5101)


(1) Средства утврђена на раздјелу 51 глава 5101 Буџета, економски кодови:
а) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима - Трансфер за Имплементацију и увођење у права нератних инвалида;
б) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима - Подршка Европске уније Босни и Херцеговини у циљу ублажавања негативног социоекономског утицаја енергетске кризе;
ц) 614300 - Текући трансфери непрофитним организацијама - Провођење Закона о заштити од насиља у породици;
д) 614300 - Текући трансфери непрофитним организацијама - Дјечија недјеља;
е) 614300 - Текући трансфери непрофитним организацијама - Трансфер за организације цивилних инвалида;
ф) 614300 - Текући трансфери непрофитним организацијама – Суфинансирање рада установа социјалне заштите за збрињавање на нивоу Федерације БиХ;
г) 614300 - Текући трансфери непрофитним организацијама – Стратегија за унапређење права и положаја особа с инвалидитетом у ФБиХ 2022-2027. година;
х) 614300 - Текући трансфери непрофитним организацијама - Трансфер за финансирање и рад удружења пензионера на нивоу Федерације - Члан 125. Закона ПИО/МИО;
и) 615300 - Капитални трансфери непрофитним организацијама - Установама за збрињавање на нивоу ФБиХ.
(2) Средства из става (1) тач. а) до и) овог члана користе се по програмима које доноси Влада.
(3) Средства из става (1) тачка б) овог члана, користиће се на основу програма којег доноси Влада, а по дознаци средстава од стране Европске уније.
(4) Средства утврђена на раздјелу 51 глава 5101 Буџета, економски код 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима – Пројекат запошљавања, користиће се на основу подзаконског акта који ће донијети Влада у року од 90 дана од дана ступања на снагу овог закона, а којим ће се прописати намјена додјеле средстава, утврдити критеријуми, као и висина и начин расподјеле средстава.


Члан 34.
(Коришћење средстава на раздјелу 52 глава 5201)


(1) Средства утврђена на раздјелу 52 глава 5201 Буџета, економски кодови:
а) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима - Трансфер за културу од значаја за Федерацију;
б) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима - Трансфер за спорт од значаја за Федерацију;
ц) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима - Трансфер за фонд за издаваштво;
д) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима - Трансфер за кинематографију;
е) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима - Трансфер Фондацији за библиотечку дјелатност;
ф) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима - Трансфер Фондацији за музичке, сценске и ликовне умјетности;
г) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима – Спортске игре младих;
х) 614300 - Текући трансфери непрофитним организацијама - Трансфер за обнову културног и градитељског наслијеђа;
и) 614300 - Текући трансфери непрофитним организацијама – Трансфер за младе;
ј) 614300 - Текући трансфери непрофитним организацијама - Трансфер за институције науке и културе од значаја за БиХ;
к) 614400 - Субвенције јавним предузећима - Суфинансирање рада ЈП Филмски Центар Сарајево за очување и заштиту филмске грађе;
м) 6142 - Текући трансфери појединцима – Трансфер за подршку мобилности умјетника/ца;
н) 6151 - Капитални трансфери другим нивоима власти и фондовима – Обнова дворца Lothara von Berksa у саставу националног споменика Стари Град Острожац;
о) 6151 - Капитални трансфери другим нивоима власти и фондовима – изградња базена у Цазину;
п) 6151 - Капитални трансфери другим нивоима власти и фондовима – изградња позоришне сале и реконструкција Културног центра Бихаћ;
р) 6151 - Капитални трансфери другим нивоима власти и фондовима – изградња базена на Бентбаши Сарајево;
с) 6151 - Капитални трансфери другим нивоима власти и фондовима – изградња затвореног базена у Зеници- фаза I;
т) 6144 - Субвенција јавним предузећима – Субвенција рада ЈУ Центар за културу и образовање Босански Петровац;
у) 6151 - Капитални трансфери другим нивоима власти и фондовима – изградња Спортске дворане Базен у Грачаници;
в) 6151 - Капитални трансфери другим нивоима власти и фондовима – Изградња и опремање спортске дворане Босанска Крупа;
з) 6151 - Капитални трансфери другим нивоима власти и фондовима – Изградња и опремање спортске дворане Јелах.
(2) Средства из става (1) тач. а) до к) овог члана користе се по програмима које доноси Влада.
(3) Средства утврђена на раздјелу 52 глава 5201 Буџета, економски кодови:
а) 615100 – Капитални трансфери другим нивоима власти и фондовима – За изградњу Хрватског народног казалишта Мостар;
б) 615100 - Капитални трансфери другим нивоима власти и фондовима – Изградња спортске дворане Мостар и других спортских објеката у Граду Мостару;
ц) 615100 - Капитални трансфери другим нивоима власти и фондовима – Изградња базена Мостар.
(4) Средства из става (3) тач. а) до ц) овог члана дозначаваће се сукцесивно на основу програма утрошка средстава донесених од стране Владе.


Члан 35.
(Коришћење средстава на раздјелу 53 глава 5301)


(1) Средства утврђена на раздјелу 53 глава 5301 Буџета, економски кодови:
а) 614200 - Текући трансфери појединцима - Трансфер за расељене особе и повратнике;
б) 614200 - Текући трансфери појединцима - Текући трансфери за програме повратка у РС;
ц) 614200 - Текући трансфери појединцима - Текући трансфер за заједничке међуентитетске и општинске пројекте и пројекте с невладиним организацијама;
д) 615100 - Капитални трансфери другим нивоима власти и фондовима - Подршка имплементацији одрживом повратку избјеглих и прогнаних особа с подручја регије Сребреница.
(2) Средства из става (1) тач. а) до д) овог члана користе се по програмима које доноси Влада.


Члан 36.
(Коришћење средстава на раздјелу 54 глава 5401)


(1) Средства утврђена на раздјелу 54 глава 5401 Буџета, економски кодови:
а) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима - Трансфер за финансирање студентског стандарда;
б) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима - Трансфер за финансирање образовања;
ц) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима - Трансфер за Имплементацију Болоњског процеса;
д) 614300 - Текући трансфери непрофитним организацијама - Трансфер за област науке од значаја за Федерацију;
е) 614300 - Текући трансфери непрофитним организацијама -Трансфер за развој институција науке и подстицај НИР од значаја за Федерацију БиХ;
ф) 614300 - Текући трансфери непрофитним организацијама - Трансфер за институције науке и културе од значаја за БиХ;
г) 6149 - Текући трансфери и други текући расходи - набавка уџбеника за ученике основних школа у Федерацији БиХ од 1. до 5. Разреда;
х) 6141 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима – Трансфер за доградњу објекта ЈУ Дјечије обданиште Велика Кладуша;
и) 6141 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима – Субвенција издавања академских научних часописа из подручја хуманистичких и друштвених наука;
ј) 6141 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима – Изградња фискултурне школске сале ЈУ ОШ "Мирсад Салкић" у Чави, опћина Бужим;
г) 6143 – Текући трансфери непрофитним организацијама – Трансфер за институције знаности и културе од значаја за Федерацију БиХ-Хрватска академија за знаност и умјетност;
х) 6143 – Текући трансфери непрофитним организацијама – Трансфер за институције знаности и културе од значаја за Федерацију БиХ- Академија знаности и умјетности БиХ;
и) 6143 – Текући трансфери непрофитним организацијама – Трансфер за институције знаности и културе од значаја за Федерацију БиХ- Бошњачка академија знаности и умјетности;
ј) 6141 – Текући трансфери другим разинама власти и фондовима- довршетак изградње школске зграде у Новом Травнику.
(2) Средства из става (1) тач. а) до и) овог члана користе се по програмима које доноси Влада.

 

Члан 37.
(Коришћење средстава на раздјелу 61 глава 6101)


(1) Средства утврђена на раздјелу 61 глава 6101 Буџета, економски кодови:
а) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима – Акциони план Стратегије околиша;
б) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима – Трансфер за развој туризма у Федерацији БиХ;
ц) 614100 - Текући трансфери другим нивоима власти и фондовима -Трансфер НП "УНА".
(2) Средства из става (1) тач. а) до ц) овог члана користе се по програмима које доноси Влада.


Члан 38.
(Програм утрошка средстава)


(1) Буџетски корисници обавезно предлажу Влади програме утрошка средстава из чл. 22., 23., 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31., 32., 33., 34., 35., 36. и 37. овог закона.
(2) Битни елементи програма су: назив програма, сврха програма, критеријум за расподјелу средстава, висина средстава, извори средстава, категорија корисника средстава те начин и рокови извјештавања.
(3) Буџетски корисници обавезно укључују начела гендер одговорног буџета у програме утрошка и извјештаје о утрошеним средствима Буџета из чл. 26., 29., 31., 32., 33., 35. и 36. овог закона.
(4) О утрошеним средствима из става (1) овог члана буџетски корисници извјештавају Министарство финансија периодично у складу са правилником из члана 11. став (4) овог закона, а Министарство финансија Владу у складу са Законом о буџетима у Федерацији Босне и Херцеговине.
(5) Извјештај о додијељеним средствима с листом корисника из става (1) овог члана којима су средства додијељена, буџетски корисници дужни су објавити на интернет страници министарства.


Члан 39.
(Управљање средствима у оквиру програма о утрошку средстава)


(1) Ресорна министарства осигуравају транспарентност и ефикасност управљања буџетским средствима у својим програмима утрошка средстава из чл. 22., 23., 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31., 32., 33., 34., 35., 36. и 37. овог закона.
(2) За финансијска средства која се додјељују на револвинг основу корисницима буџетских средстава, надлежна ресорна министарства су обавезна регулисати рочност поврата финансијских средстава на ЈРТ.


Члан 40.
(Извјештавање о пројектима из Анекса Буџета)


(1) О плану и утрошку средстава којима се финансира пројекат из Анекса Буџета за 2023. годину Министарство финансија извјештавају имплементатори уносом података у Информациони систем за управљање јавним инвестицијама успостављен при Министарству финансија-PIMIS систем и путем потписаног и овјереног прописаног обрасца "Информација о пројекту" (у даљем тексту: IP образац).
(2) Уз IP образац доставља се и квартални план повлачења кредитних средстава којима се финансира пројекат из става (1) овог члана.


Члан 41.
(Платне трансакције)


(1) Прикупљање јавних прихода Буџета врши се преко рачуна јавних прихода (депозитни рачун).
(2) Обављање платних трансакција врши се преко трансакцијских рачуна који су саставни дио ЈРТ, а отвара их Министарство финансија.
(3) Потписници налога платних трансакција путем рачуна из ст. (1) и ( 2) овог члана су:
а) први потписник - министар финансија или, у случају спријечености, особа коју овласти Влада из Министарства финансија или Владе и
б) други потписник – премијер или један од замјеника премијера, уз сагласност премијера.


Члан 42.
(Властити приходи)


(1) Приходи које корисници остварују обављањем властите дјелатности морају се уплаћивати на депозитни рачун јавних прихода Буџета.
(2) Уплате на основу остварених властитих прихода буџетских корисника евидентирају се као властити приход сваког буџетског корисника у Главној књизи Трезора.
(3) У складу с тим, буџетски корисници су обавезни приликом израде свог финансијског захтјева планирати расходе који се покривају из властитих прихода.


Члан 43.
(Намјенски приходи)


(1) Буџетски корисници којима је Министарство финансија отворило подрачуне за прикупљање намјенских средстава који се уплаћују на депозитни рачун буџета, у складу са Правилником о начину уплате, припадности и расподјеле јавних прихода у Федерацији Босне и Херцеговине ("Службене новине Федерације БиХ", бр. 54/20, 55/20-испр., 63/20, 88/20, 28/21, 56/21, 83/21, 1/22, 34/22, 57/22, 76/22, 93/22 и 94/22), у свом финансијском захтјеву планирају приходе и расходе, односно примитке и издатке за подрачун, с тим да су укупни приходи/примици једнаки укупним расходима/издацима у току фискалне године.
(2) Намјенска средства распоређују се и извршавају за намјене утврђене посебним прописима. Изузетно, у сврху одржавања текуће ликвидности и отплата дуга, на основу одлуке Владе у току 2023. године привремено се могу вршити преноси средстава с посебних/намјенских трансакционих рачуна на трансакциони рачун Министарства финансија у оквиру ЈРТ, а до износа који не угрожава сервисирање редовних обавеза проистеклих из посебних прописа.
(3) Уколико се у току извршавања буџета за 2023. годину буде обављао привремени пренос средстава с посебних рачуна из става (2) овог члана, поврат тих средстава мора бити извршен најкасније до 31.12.2023. године, а у случају потребе и непредвиђених околности, до рока који у свом захтјеву одреди буџетски корисник задужен за утрошак тих средстава.


Члан 44.
(Непланирани приходи и донације)


Уплаћене и/или пренесене помоћи, донације, властити приходи, намјенски приходи, трансфери за посебне намјене између корисника јавних средстава, као и кредитна средства која су дозначена на ЈРТ могу се извршавати до висине уплаћених, односно пренесених средстава, по одлукама Владе, а на приједлог буџетског корисника.


IV - ЗАДУЖИВАЊЕ И УПРАВЉАЊЕ ДУГОМ


Члан 45.
(Дуг Федерације и горње границе задужења)


(1) Финансијске обавезе преузете у име и за рачун Федерације у складу са законом и другим прописима чине дуг Федерације.
(2) Све обавезе које чине дуг Федерације имају једнак статус и приоритетна су обавеза Федерације за плаћање.
(3) Средства потребна за сервисирање дуга Федерације који доспијева на наплату до 15. јануара 2024. године ће се планирати, резервирати и исплатити до 31.12.2023. године.
(4) За приједлог горње границе задужења буџета Федерације, кантона, јединица локалне самоуправе и ванбуџетских фондова надлежно и одговорно је Фискално координационо тијело Федерације.
(5) Износ задуживања по основу дугорочног спољног дуга и задуживање на домаћем тржишту ће се вршити до висине износа планираног на економском коду 814000 – Примици од дугорочног задуживања.
(6) У случају да се примици од дугорочног задуживања не остваре у планираном износу, Влада може извршити пријевремену наплату или продају недоспјелих потраживања из основа одобрених кредита крајњим корисницима и изнад планираних износа примитака, а максимум до износа неостварених планираних примитака од дугорочног задуживања.

 

Члан 46.
(Гарантни фонд)


(1) Укупна вриједност Гарантног фонда за 2023. годину износи 59.728.639,25 КМ, а чине га остварени приходи по основу премије у износу од 49.330.382 КМ, приходи по основу провизије у износу од 10.330.916,50 КМ и приходи остварени од обрачунатих камата на средства у фонду у износу од 67.340,75 КМ.
(2) Износ потенцијалних обавеза по основу гаранција Федерације за 2023. годину износи 16.034.826 КМ и исти износ је планиран на раздјелу 16 глава 1601 Буџета економски код 616500 – Издаци за камате везане за дуг по издатим гаранцијама – Гарантни фонд.
(3) Средства фонда могу се инвестирати у складу са Законом о инвестирању јавних средстава ("Службене новине Федерације БиХ", бр. 77/04 и 48/08).
(4) Из средстава Гарантног фонда исплаћују се искључиво обавезе по активираним гаранцијама и не могу се користити у друге сврхе.


Члан 47.
(Финансирање дефицита из готовинског тока)


(1) Краткорочни дуг настао задужењем ради привременог финансирања дефицита насталог из готовинског тока отплаћује се у периоду од једне године и ни у једном временском периоду у току фискалне године не може прећи 5% остварених прихода без примитака у претходној фискалној години.
(2) У ванредним околностима, висину средстава за финансирање дефицита, насталог из готовинског тока, а који угрожава функционисање финансијског система у Федерацији, одобрава Парламент, на приједлог Владе.


Члан 48.
(Управљање дугом)


(1) За управљање дугом Федерације надлежно је Министарство финансија.
(2) Министар финансија одговоран је, у име Владе, за рачуноводство и унутрашњи надзор трансакција задуживања и измирења дуга.


V - КАЗНЕНЕ ОДРЕДБЕ


Члан 49.
(Казне)


Одговорно лице буџетског корисника кажњава се за прекршај који направи, у складу с одредбама чл. 102. и 103. Закона о буџетима у Федерацији Босне и Херцеговине.


VI - ПРЕЛАЗНЕ И ЗАВРШНЕ ОДРЕДБЕ


Члан 50.
(Пренос надлежности буџетског корисника на други ниво власти)


Ако се у току фискалне године надлежности федералног буџетског корисника пренесу у надлежност Институција Босне и Херцеговине, неутрошена новчана средства за тог буџетског корисника преносе се у текућу резерву Буџета.


Члан 51.
(Примјена закона)


У случају да други закони и прописи садрже одредбе о начину извршавања Буџета и правима и обавезама корисника буџетских средстава, које су у супротности с овим законом, примјењују се одредбе овог закона.


Члан 52.
(Ступање на снагу)


Овај закон ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у "Службеним новинама Федерације БиХ", а примјењиваће се за фискалну 2023. годину.

Предсједaвaјућа
Предстaвничког домa
Пaрлaментa Федерaције БиХ
Мирјана Маринковић-Лепић, с. р.


Предсједaвaјући
Дома народа
Пaрлaментa Федерaције БиХ
Томислав Мартиновић, с. р.