Završna svečanost projekta “Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH”

 • 28.11.2022.
 • Završna svečanost projekta “Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH”

  Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove će, povodom završetka projekta “Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini” (CILAP), 30.11.2022. godine, u Mostaru organizirati završnu svečanost.

  Riječ je o dugoročnom projektu čiji je cilj bio povećanje učinkovitosti i pouzdanosti procedura u zemljišnoj administraciji Bosne i Hercegovine. Rezultat je suradnje Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske i Lantmäterieta (Švedska uprava za mapiranje, katastar i upis prava), uz podršku Veleposlanstva Švedske u Bosni i Hercegovini i Švedske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (Sida). Također, ovaj projekt proveden je u bliskoj sinergiji s različitim zainteresiranim stranama, te je ojačao kapacitete institucija i ostvario značajne rezultate u oblastima adresnog i registra cijena nekretnina, geodetske infrastrukture, informacionih tehnologija, kao i digitalnog arhiva.

  Završna svečanost će okupiti rukovoditelje, službenike, konsultante, predstavnike projektnih partnera i institucija uključenih u zemljišnu administraciju u BiH i aktivnosti projekta. To će biti i prilika za zahvalu svim učesnicima u projektnim aktivnostima na ogromnom zalaganju u oba bh. entiteta, a koji su dali veoma značajan doprinos da donacija Kraljevine Švedske bude učinkovita i rezultira boljom uslugom svim interesnim grupama, a posebno građanima BiH kroz modernizaciju zemljišne administracije i razvoj e-servisa.

  Na svečanosti prisutnima će se obratiti veleposlanica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović i direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske Dragan Stanković, te gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

  Iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove saopćili su da će svečanost biti održana u upriličena u srijedu, 30.11.2022. godine, s početkom u 11:30 sati, u hotelu Mostar, a planirano je i prethodno obraćanje medijima u 11:00 sati.