U ponedjeljak press konferencija povodom potpisivanja Memoranduma o saradnji

 • 24.06.2022.
 • Iz Gender centra Federacije BiH obavještavaju da će u ponedjeljak (27. juna/lipnja 2022. godine) u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu (ul. Hamdije Čemerlića br. 2) s početkom u 11:30 sati biti održana press konferencija u okviru projekta “Ekonomsko i socijalno osnaživanje žena, žrtava nasilja u porodici”, kojeg finansira Evropska unija. 

  Predstavnicima medijima obratit će se direktorica Gender centra FBiH Ana Vuković,  direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar, službenik za politička pitanja EUD/EUSR Alessandro De Giacomo, direktorica UG Budućnost Modriča Gordana Vidović, te direktorica Fondacije INFOHOUSE Sarajevo Dženana Alađuz. 

  Ovom prilikom bit će i potpisan Memorandum o saradnji, čime će biti ozvaničena međuinstitucionalna saradnja na unapređenju pristupa finansijama i programima za pokretanje biznisa žena, žrtava porodičnog nasilja.

  Također, bit će predstavljeni ključni standardi koji uređuju pitanje ekonomskog osnaživanja žrtava nasilja u porodici, kao i rezultati analize postojećih programa, te preporuke za unapređenje ekonomskog osnaživanja ove ranjive i marginalizirane populacije.

  Iz Gender centra ističu da projekat “Ekonomsko i socijalno osnaživanje žena, žrtava nasilja u porodici” provode Fondacija INFOHOUSE iz Sarajeva i UG Budućnost iz Modriče, a njegov osnovni cilj je doprinos realizaciji obaveza BiH iz Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, te nacrta nove sedmogodišnje Strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici 2021-2027.

  Molimo da medijski pratite ovaj događaj!