Terzo prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice 5. Korpusa Armije RBiH

 • 21.10.2022.
 • Terzo prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice 5. Korpusa Armije RBiH

  Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo u Bihaću je prisustvovao svečanom obilježavanju 30. godišnjice  od formiranja 5. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

  Obilježavanje ovog jubileja počelo je prijemom ratnih komandanata kod premijera Unsko-sanskog kantona, na kojem su bili i gradonačelnici i načelnici gradova i općina ovog kantona.

  - Ovo je prilika za podsjećanje na ulogu i značaj 5. Korpusa Armije RBiH u očuvanju integriteta, nezavisnosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine, ali i na sve one koji su dali svoje živote za odbranu naše domovine.  Svojim prisustvom danas potvrđujemo da se ne smije zaboraviti časna i dostojanstvena borba branilaca naše domovine, a posebno Petog korpusa – poručio je pomoćnik Terzo.

  Ovom prilikom uputio je i uime premijera Federacije Fadila Novalića čestitke svim pripadnicima Petog korpusa.

  Terzo je prisustvovao i Svečanoj akademiji povodom tri decenije od osnivanja Petog korpusa.

  Delegacije su položile cvijeće i odale počast na centralnom šehidskom mezarju Humci, zatim katoličkom groblju u Žegaru, kao i mezarima dr. Irfana Ljubijankića, prvog ministra vanjskih poslova RBiH, i majora Adila Bešića, komandanta 2. bataljona 502. Viteške brigade i nosioca najvišeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, te na spomeniku braniocima Bihaća, saopćeno je iz Federalnog ministarstva.