Terzo na obilježavanju Dana sjećanja na sve fočanske šehide i nevino ubijene žrtve

 • 07.08.2022.
 • Terzo na obilježavanju Dana sjećanja na sve fočanske šehide i nevino ubijene žrtve

  Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo danas je prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na sve fočanske šehide i nevino ubijene žrtve tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kao i obilježavanju 80 i 30 godina od zločina nad Bošnjacima s prostora općine Foča. Obilježavanje je održano u organizaciji Udruženja žrtava rata Foča 92-95 i Fondacije „Pravda“.

  Terzo je u svom obraćanju naglasio da je trebamo biti ponosni na svoju državu i put koji smo prošli, te čuvati Bosnu i Hercegovinu koja je naša jedina domovina.

  - Na nama i generacijama koje dolaze je obaveza da čuvamo istinu o našoj pravednoj borbi i da ne dozvolimo da ta istina ikada bude ugrožena - rekao je pomoćnik Terzo.

  Dodao je da se za domovinu moramo boriti svakoga dana, kao i da nećemo pristati na zaborav zbog svih izgubljenih boraca Armije RBiH i svake nevine žrtve.

  - Dubinom tragedije koja nam se dogodila možemo izmjeriti našu obavezu prema budućim naraštajima s ciljem da se mir sačuva i zlo više nikada ne ponovi – rekao je Terzo.

  Također, istakao je da su obilježavanje 80 i 30 godina od zločina nad Bošnjacima s prostora općine Foča, te premijerno prikazivanje dokumentarnog filma autora i producenta Avde Huseinovića „Foča crna kutija zla“ dokaz da se istina koja se na ovom prostoru desila ostati trajno zabilježena.