PUFBiH: Na području USK izrečene kazne u iznosu od 25.800 KM

 • 10.10.2022.
 • PUFBiH: Na području USK izrečene kazne u iznosu od 25.800 KM

  Porezna uprava Federacije BiH saopćila je danas da su inspektori Kantonalnog poreznog ureda Bihać, izvršili 15 inspekcijskih kontrola u četvrtak, 6. oktobra, kojima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pekarstva i ostale uslužne djelatnosti.

  Kontrole su izvršene na području  Bihaća, Cazina, Sanskog Mosta i Bužima s ciljem provjere zakonitost rada, zapošljavanje radnika na crno, provjere poštivanje Zakona o fiskalnim sistemima i Zakona o doprinosima.

  U izvršenim kontrolama kod 13 poreznih obveznika utvrđene su nepravilnosti u poslovanju. Otkriveno je devet neprijavljenih radnika i sedam poreznih obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja.

  Zbog utvrđenih nepravilnosti doneseno je sedam rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti pečaćenjem poslovnih prostorija i izdato 15 prekršajnih naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od  25.800 KM.

  Iz Porezne uprave ističu da će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu, te pozivaju porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz ove uprave.