PUFBiH: Na području FBiH izvršeno 293 inspekcijske kontrole

  • 16.09.2022.
  • PUFBiH: Na području FBiH izvršeno 293 inspekcijske kontrole

    Porezna uprava FBiH saopćila je da su inspektori ove uprave na području Federacije BiH jučer izvršili 293 inspekcijske kontrole kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju različite uslužne djelatnosti.

    U izvršenim kontrolama otkriveno je 66 neprijavljenih radnika, 78 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, četiri obveznika koja nisu imala instaliran fiskalni uređaj i sedam objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

    Zbog utvrđenih nepravilnosti koje se odnose na zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćeno je 39 objekata, a u 136 slučajeva izdati su prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 355.450 KM.

    Iz Porezne uprave ističu da će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu, te pozivaju porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i poštuju zakone kako ne bi bili izloženi sankcijama i nepotrebnim troškovima.